Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/15

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu börjar rättegången i ubåtsfallet

När klockan slår 9.30 ställs mordåtalade Peter Madsen inför rätta i Köpenhamns byret. Journalister från tolv länder gör sig redo att rapportera från ett av tingsrättens mest uppmärksammade fall hittills.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tv-kanaler riggade redan i går utanför Köpenhamns byret, ett stenkast från promenadgatan Strøget, för att bevaka rättegången. Tält har byggts upp där tv-sändningar kan genomföras.

Att sända ljud och bild från rättssalen är inte tillåtet, och det är strikta restriktioner för fotografering utanför. Fotografer och tv-team på plats får inte fotografera anhöriga, misstänkte Peter Madsen eller någon annan som har ett ärende i tingsrätten utan tillåtelse.

Stort medieintresse

Mer än 75 journalister väntas ta plats i ett rum intill rättssal 60, där mordåtalade Peter Madsen ska sitta tillsammans med sin försvarsadvokat. Där kommer journalister att följa rättegången via högtalare och stora tv-skärmar.

Ubåtsbyggaren Peter Madsen står åtalad för att ha bundit den svenska journalisten Kim Wall och utsatt henne för grovt våld genom bland annat slag och stick. Madsen misstänks ha dödat henne och därefter styckat kroppen, innan den sänktes till havets botten med hjälp av rördelar. Madsens förklaringar om vad som har hänt Kim Wall har ändrats i takt med polisens genombrott i utredningen.

Förnekar brott

När åtalet väcktes i januari fortsatte Madsen att förneka brott, med undantag för brott mot griftefrid då han erkänt att han styckat och slängt Kim Wall i havet.

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen väntas i dag gå igenom sin stämningsansökan och de åtalspunkter mot Madsen – mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden – som ger en obehaglig beskrivning av ett förlopp som slutade med att Wall hittades död.

Tolv rättegångsdagar är inplanerade och domen väntas den 25 april.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.