Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu avgörs USA:s viktigaste presidentval

I ett USA präglat av splittring, coronasmitta och ekonomisk kris är valutgången fortsatt oviss. Både Donald Trump och Joe Biden tror på seger. Trump har gått så långt som att säga han vill stoppa omröstningen då han redan ser sig som vinnare av valet.
Valdeltagandet verkar bli det högsta på över 100 år.

På förhand pekade många opinionsmätningar på att det här valet kunde bli en betryggande seger för Demokraternas kandidat Joe Biden. Det blir det inte.

Efter att vallokalerna stängde i Florida klocka 01:00 svensk tid visar rösträkningen att Donald Trump verkar ta hem den viktiga delstaten, som har 29 elektorsröster. För den sittande presidenten har delstaten pekats ut som potentiellt avgörande. Men med Florida på sin sida innebär det att valrysaren i allra högsta grad lever vidare.

LÄS MER: Trump förklarar krig mot valsystemet

LÄS MER: Biden talade, Trump svarade

Nu har blickarna istället vänts mot det så kallade rostbältet och delstater som Pennsylvania, Ohio, Michigan och Wisconsin. Där leder nu Donald Trump men Joe Biden väntas knappa in allt eftersom att brevrösterna räknas in.

Aldrig har så många amerikaner röstat så tidigt i förtidsöppnade vallokaler eller via post. Valdeltagandet ser nu ut att bli någonstans kring 67 procent. Det skulle i så fall vara det högsta sedan början av 1900-talet.

LÄS MER: Robotrösten uppmanar folk att stanna hemma

De första vallokalerna stängde klockan 00:30 i Kentucky och Indiana och sist ut var Alaska, som stängede 07:00. Men det faktum att Florida blev en Trumpseger gör att många nu förväntar sig att det kan ta lång tid innan valresultatet presenteras officiellt. Flera av delstaternas val kan också bli föremål för domstolsprocesser och omräkningar.

LÄS MER: Demonstranter samlas när valet avgörs

LÄS MER: Utmaningarna som väntar den tillträdande presidenten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.