Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nu öppnas Storbritanniens första matmarknad - för matavfall

Nu slår "The Warehouse" upp dörrarna. Storbritanniens första matmarknad för dumpstrad mat. Prissättningen görs av kunderna själva, som betalar vad de vill och har råd med för maten, och konceptet har redan hjälpt desperata familjer att försörja sina barn.

I Pudsey i Storbritannien har några matavfallsaktivister öppnat "The Warehouse". En matmarknad med syfte att sälja dumpstrad mat, det vill säga mat som egentligen har slängts eller ska slängas, enligt The Independent.

GP har tidigare skrivit om hur fruktavfall kan användas för att skapa nya material. 

LÄS MER: Återanvändning: Kass frukt kan bli kasse

Men i Storbritannien har man tänkt ett steg till. Varför se det som avfall innan det faktiskt är avfall. 

Självvald prissättning

Maten kommer från andra mataffärer och företag som annars skulle ha slängt maten när den exempelvis håller på att gå ut.

Konceptet är "Pay as you feel" och bygger på att man betalar det man vill och har råd med. Betalningsmetoder som godkänns är bland annat pengar, tid och kompetens. Något som redan hjälpt desperata familjer att försörja sina barn.

- Lagret har absolut varit vår livlina under den senaste månaden eller så, säger Kirsty Rhodes, en av besökarna, till tidningen.

Kirsty har nyligen diagnosticerats med en kronisk sjukdom, vilket lämnat hennes man utan annat val än att lämna arbetet och ta hand om familjens tre små barn. Detta reducerade familjens hushållsinkomst till nästan ingenting, och matmarknaden har varit familjens räddning.

- Med tre små barn och två vuxna att mata började vi kämpa genast. Lyckligtvis tog vi steget att gå till lagret och det var fantastiskt, säger hon.

Exempel på saker som familjen köpt på lagret är färsk pasta, juice, pastasås, desserter, frukt, grönsaker och massor av sallad.

Fler lager planerade

Adam Smith, som är grundare av projektet, berättar för tidningen att de har planer på att öppna nya lager med dumpstrad mat i Storbritanniens alla städer. Nu efterfrågar Adam Smith personer som vill vara med och engagera sig i projektet. 

- Vi är på väg att öppna i Sheffield och Bradford. Varje stad kommer att få ett centrallager, och vi behöver volontärer, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.