Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu återvänder Soraya Post (FI) till Göteborg. Bild: Pontus Lundahl/TT
Nu återvänder Soraya Post (FI) till Göteborg. Bild: Pontus Lundahl/TT

Nu återvänder Soraya Post (FI) till Göteborg

Nu tvingas göteborgaren Soraya Post (FI) bort från Europaparlamentet och Bryssel.
– Idag tar jag tåget hem till Göteborg, säger hon.

Det var väntat. Feministiskt Initiativ blir utan inflytande i Europaparlamentet, efter ett preliminärt valresultat på 0,8 procent, och partiets enda parlamentariker, göteborgaren Soraya Post, tvingas lämna Bryssel.

Hon är besviken.

– Det känns tråkigt. Jättetråkigt. Det är ett stort nederlag för feminismen. I Sverige har vi inte sett en Greta Thunberg-effekt. Här röstar man på klimatförnekare och högerextrema, säger hon.

Soraya Post och FI har ingått i gruppen Progressiva förbundet av Socialdemokrater i Europaparlamentet, samma partigrupp som svenska Socialdemokraterna. I parlamentet har hon varit ledamot i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor, Underutskottet för mänskliga rättigheter och Delegationen för förbindelserna med länderna i Centralamerika.

När GP når henne på måndagsmorgonen är hon i Stockholm där hon har varit på partiets valvaka. Nu återvänder hon till Göteborg.

LÄS MER: EU-valet 2019: Följ valrysaren här

Hon går tillbaka till tjänsten som MR-strateg i Västra Götalandsregionen. Ett jobb hon har varit tjänstledig från under åren i parlamentet.

Men först tänker hon vara ledig några månader.

– Jag behöver landa lite i det här. Jag har nog sommaren på mig, säger hon.

"Flera motgångar nu"

Hon vill också sitta kvar i FI:s partistyrelse. Nu väntar en grundlig analys av valet.

– Vi har ju varnat för den här utvecklingen. Det är inte överraskande. Det är precis det här vi har pekat på, antifeministiska och rasistiska krafter i Europa.

Vad behöver ni göra för att lyckas bättre än nu?

– Vi kommer fortsätta som rörelse. Vi har mobiliserat runtom i Europa. Feministiskt Initiativ har startat i åtta medlemsländer. Vi behöver vara aktiva, väcka opinion och pressa på politiken, säger hon.

– Men vi behöver samla oss lite först. Nu har det varit flera motgångar och tråkiga val.

Hur kommer det sig att ni inte lyckades mobilisera på "Me too"?

– Det blev inte så stor effekt av rörelsen. Det var stort när många berättade om sina hemska upplevelser, sedan har det inte lett till något, säger Soraya Post.

Hon nämner reaktionen kring SD:s parlamentariker Peter Lundgren som tog på en partikollegas bröst mot hennes vilja. Och att partiet trots det gjorde ett starkt val.

– Folk tycker att det är hemskt, men inte tillräckligt för att göra något åt det.

Soraya Post kommer också att fortsätta vara aktiv som aktivist.

– Jag är en romsk människa, jag kommer aldrig anpassa mig till de högerextrema krafterna. Det här är ett stort nederlagen för feminismen. Krafterna för rätten till kvinnans kropp måste bli starkare, säger hon.

LÄS MER: Totalt misslyckande för Feministiskt initiativ

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.