Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Nu är polion på väg bort

– Är du säker på att inget kommer att hända mitt barn när det tagit de här dropparna? frågar Asmat, en 22-årig mamma som har tagit med sin lille son till hälsokliniken i kvarteret G-9 i Islamabad.

Där ges poliovaccin i form av droppar gratis. Asmat och hennes man säger att de hört om barn som blivit sjuka och till och med dött efter att ha tagit vaccinet.

– Min mamma hörde om det och berättade. Det gjorde mig rädd, säger Asmat.

Bredvid henne står en stor frysväska med poliovaccinet. Sjuksköterskan sitter vid bordet från morgonen till sen eftermiddag. Hon ber Asmats son att öppna munnen, ger honom dropparna och gör sedan en prick på hans finger med en markörpenna för att visa att han vaccinerats. Proceduren tar sammanlagt bara några minuter.

Dr Zeenat Mehtab är läkare och tar emot vid hälsokliniken där Asmats son just vaccinerats. Hon säger att många människor vägrar att ta dropparna på grund av rykten och missvisande information spridd av talibaner i de delvis självstyrande Federal Administrated Tribal Areas (FATA-regionerna) på gränsen mot Afghanistan. Även i staden Karachi där många migranter från FATA-regionerna lever i fattiga områden är misstänksamheten mot dropparna stor.

– Det sägs att poliovaccinet orsakar sterilitet hos barn och att det gör dem sjuka. Nu har vi äntligen fått religiösa ledare att gå ut med att det inte är några problem med poliodropparna och att de faktiskt är väldigt viktiga för ett barns hälsa, säger hon.

Till kliniken i G-9 kommer en strid ström av föräldrar för att vaccinera sina små barn. 25-åriga Sambreen tar med sin tvååring och Zaroon sin fyra år gamla dotter Fatima.

– De här är den sista dosen för Fatima, berättar hon. Med min tvååring måste jag fortfarande hålla koll. De här dropparna är så viktiga – det gäller verkligen att inte missa en enda dos. Jag påminner ständigt de andra mammorna i området att ta med barnen för att vaccinera dem.

Trebarnspappan Nadeem har tagit med sina två yngre söner Mohd Hussain, 3, och Abdul Rahman, 2,5 år. Han är inte rädd för ryktesspridningen kring vaccinen.

– Jag litar på Gud. Det är vår skyldighet som föräldrar att se till att våra barn är immuna mot sjukdomar som denna.

Hans mamma som har med sina andra barnbarn säger att hon bara ser vaccinationerna som något positivt.

Dr Zeenat som har ansvar för översynen av vaccinationskampanjen vid kliniken säger att det senaste året är mer hoppingivande i kampen mot polio än någonsin tidigare under hennes 28 år som läkare.

– Det är mer uppföljning nu och poliokampanjerna är mer regelbundna. Det är betydligt bättre organiserat än tidigare.

Dr Zeenat har under morgonen redan skickat ut tio grupper för att gå från dörr till dörr och vaccinera i den relativt fattiga del av Islamabad där kliniken ligger.

– Vi fokuserar på stadens slumområden där sanitetsproblemen gör att polioviruset har lätt att spridas. Men annars har huvudstaden Islamabad varit fritt från polio i flera år nu.

Just nu är högriskområdena i Pakistan de fattigare delarna av Karachi, tre distrikt vardera i provinserna Balochistan och Khyber Pukhtunkwa samt FATA-områdena Khyber Agency och norra och södra Waziristan. En treårsplan för att göra Pakistan poliofritt har just formulerats och kommer snart att godkännas av den federala regeringen. Kostnaden för den är motsvarande 2,6 miljarder svenska kronor. Vägen mot att utrota polio i Pakistan är ännu lång men landet verkar äntligen ha tagit viktiga steg i rätt riktning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.