Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fjällpartiet Mannen riskerar att rasa i ett stenskred där rasrisknivån är höjd till "extrem" för femte året i rad. Arkivbild.

Norskt fjäll kan rasa – boende evakueras igen

Det norska fjällpartiet Mannen sydväst om Trondheim är på väg att rasa för femte året i rad. Sedan 2009 har fjället varit under extra bevakning av myndigheter och räddningstjänst då det har varit stor risk för ett stenskred.

I fjol evakuerade man boende i området och landets vatten- och energimyndighet NVE pumpade ned vatten i bergssprickor för att försöka framkalla ett ras. Men försöken misslyckades och nu evakuerar man boende för fjärde året i rad. De som evakueras bor i bostadshus och sommarstugor som ligger nära Mannens fot.

Risken för ras är höjd till högsta nivån – "extrem" – och sträckan där tåg passerar fjället är avstängd tills vidare. Fjället Mannen är 1 294 meter högt och ligger på västra sidan av Romsdalen i Rauma kommun. Geologer har fruktat att ett större stenskred kan ske när som helst, men än så länge ligger den instabila delen av fjället kvar där det ligger.