Norske krigshjälten Joachim Rønneberg är död

Den norske krigshjälten Joachim Rønneberg dog i natt, rapporterar norska medier. För svenskarna är han mest känd som ledaren för Kompani Linge som låg bakom sabotaget av den norska tungvattensfabriken i Vemork i Rjukan.

ANNONS
|

Krigshjälten Joachim Rønneberg är död, rapporterar NRK. Rønneberg har varit yrkesverksam som både officer och journalist under sin levnadstid. Han är kanske allra mest känd som ledaren för Kompani Linge vars uppdrag bland annat var att sabotera tyskarnas tungvattenfabrik i Vemork i Rjukan år 1943.

Syftet med operationen, som kom att kallas Gunnerside, var att strypa tillförseln av tungvatten till den tyska ockupationsmakten och därmed förhindra tillverkningen av en atombomb.

Joachim Rønneberg blev 99 år gammal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS