Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norska väljare röstar i dag i stortingsvalet.

Norska väljare oeniga in i det sista

Norrmännen strömmar nu till vallokalerna för att rösta i stortingsvalet – ett val som spås bli jämnt. Något som märks bland väljare som TT pratat med.

I dag avgörs det om statsminister Erna Solberg, Høyre (H) lämnar över stafettpinnen till Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet (AP) eller inte. För Ylva-Christine Marvold, 25 år från Rørvik, är det självklart att Støre ska bli ny statsminister i Norge och hon hoppas på att han ska styra tillsammans med bland annat Sosialistisk Venstre (SV).

- Jag kommer att rösta på Sosialistisk Venstre. De har en bra människosyn och är mer inkluderande gällande flyktingar än vad Høyre och Fremskrittspartiet är. Så för mig är det viktigt att den regeringen som sitter nu avgår så att vi får en förändrad flyktingpolitik, säger hon till TT.

Oenighet

Men Stefan Eikland, 33 år från Oslo, vill fortsatt se Solberg som Norges statsminister och tycker inte att samarbetet med Fremskrittspartiet är så problematiskt som vissa framställer det som.

- För mig är den ekonomiska politiken väldigt viktig, sådant som skatt, men även invandringspolitiken. Där tycker jag att de borgerliga alternativen är bättre än de rödgröna och därför kommer jag att lägga min röst på Høyre i dag. Men det har varit det svåraste valet sedan jag kunde börja rösta, säger han till TT.

TT: Varför känner du så?

- Jag tycker att de norska partierna blir allt mer lika varandra politiskt och det är inte lika tydligt längre vad som skiljer dem åt. Samtidigt så är det mycket jag inte gillar med Fremskrittspartiet (Frp), som Høyre samarbetar med i dag, men jag tycker samtidigt att Frp är det enda partiet som törs säga vad de verkligen vill med invandringspolitiken. Så jag hoppas på Solberg som statsminister, säger han.

Svårt val

Valet av statsminister eller parti är dock inte självklart för alla norska väljare. 18-åriga Pia Yawapee som bor i Namsos ska röstar för första gången i dag och har ännu inte bestämt sig.

- Jag är inte så intresserad av politik, men jag tycker att partierna i dag fokuserar mer på vuxna väljare än på oss ungdomar. Så jag är väldigt osäker på vad som är rätt för mig, säger hon.

Vallokalerna stänger klockan 21, men inte förrän under tisdagen väntas det slutliga valresultatet.