Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Norska säkerhetspolisen: ”Vi fruktar nya dåd”

Den norska säkerhetspolisen har enligt NRK inte kontroll över flera extremister från en specifik miljö.
Det är också anledningen till att måndagskvällens stödmanifestation efter det misstänkta terrordådet i Oslo ställs in.
– Vi fruktar att det kan komma en följdhandling. Vi har sett det vid flera tidigare tillfällen i andra länder, säger PTS-chefen Roger Berg.

Under måndagskvällen planerades en stödmanifestation på Rådhusplatsen i Oslo efter det misstänkta terrordådet där två personer avled och ett 20-tal skadades under natten mot lördagen i den norska huvudstaden.

Den norska polisen gick under måndagen dock ut och avrådde människor från att delta. Arrangören Oslopride valde därför också att ställa in manifestationen.

Polisen har i nuläget inte gått ut med detaljer kring sin rekommendation, men enligt NRK ska bakgrunden vara att den norska säkerhetspolisen, PTS, inte har full översikt över extremister från en specifik miljö.

PTS: ”Försöker ta kontroll över situationen”

När NRK gick ut med uppgifterna uppgav PTS-chefen Roger Berg att han inte kunde kommentera tv-kanalens uppgifter i detalj.

– Just nu vill vi inte kommentera det specifikt. Detta är huvudfokus för Oslopolisens utredning och vi ska vara väldigt försiktiga med att säga något om det. Men vi försöker ta kontroll över situationen, och få en bra överblick kring vad vi står inför. Jag vill inte kommentera specifika personer eller miljöer, säger Roger Berg till NRK.

Under en pressträff senare under kvällen uppgav han dock att säkerhetspolisen fruktade att nya dåd kan inträffa.

– Vi har sett fall av detta tidigare i andra länder och det är inte ovanligt att en del blir inspirerade, eller att fler med samma tankesätt funderar på att begå ett nya terrordåd i Norge. Vi måste göra vad vi kan för att förhindra detta, säger Roger Berg.

Enligt Berg är situationen sådan att säkerhetspolisen inte kan sänka hotnivån till normalnivå. Personerna som man befarar kan utföra nya dåd är både personer som är kända av myndigheten sedan tidigare, men enligt Berg kan det också handla om helt okända personer.

– Det gör situationen väldigt krävande för oss, säger han.

När polisen gick ut med rekommendationen om att inte delta i manifestationen sa polischefen Benedicte Bjørnland följande:

– Med anledning med informationen från PTS och att queermiljön är en del av extrema islamisters fiendebild så är polisens tydliga rekommendation att kvällens pride-event i Oslo och andra eventuella pride-evenemang i landet skjuts upp tills vidare.

Under måndagen meddelade den norska regeringen också att man kommer utreda både polisen och säkerhetspolisens arbete med anledning av dådet. Skytten Zainar Matapour fanns på PTS radar sedan 2015, men trots det kunde han alltså utföra den misstänkta terrorhandlingen som han under måndagen häktades för.

Myndigheternas arbete ska utredas

Justitieministern Emelie Enger har inte specificerat sig kring utredningen då mycket kring dådet på baren Per på Hjørnet fortfarande är oklart.

– Det är fortfarande väldigt färskt, och vi vill få svar på många frågor kommande dagar. Samtidigt kan jag redan nu säga att det blir en utredning av både PST(Säkerhetspolisen, reds. anm) och polisen efter händelsen, säger Emelie Enger Mehl till TV2.

Under dagen gick norsk polis också ut med identiteterna på de två personer som dödades av Zainar Matapour.

54-årige Jon Erik Isachsen och 60-årige Kåre Arvid Hesvik, familjer har godkänt publicering av deras namn utan bilder.

Trots polisens varningar om att samlas på Rådhusplatsen har flera tusen personer under måndagen samlats där för att manifestera mot våldet och hatet.

LÄS OCKSÅ: Silje, 24, var på puben när skotten föll

LÄS OCKSÅ: Julia stoppade gärningsmannen vid skjutningen i Oslo

LÄS OCKSÅ: Zaniar Matapour kopplas till känd extremist

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.