Norska regeringen tvekar om Astra Zenecas vaccin

Norges folkhälsomyndighet, FHI, vill att landet gör som Danmark och helt slopar Astra Zenecas coronavaccin. Men den norska regeringen avvaktar med beslut. Det uppger hälsoministern Bent Höije på en presskonferens.

ANNONS
|

På grund av risken för sällsynta biverkningar i form av koagulationsrubbningar vill den norska folkhälsomyndigheten FHI att landet helt slutar vaccinera med Astra Zenecas coronavaccin.

Men på en presskonferens på torsdagseftermiddagen meddelade Norges hälsominister Bent Höije att regeringen avvaktar med att ta ett slutgiltigt beslut.

– Jag är precis som FHI bekymrad över de allvarliga biverkningar som kan knytas till vaccinet. Jag är också bekymrad över vad en vaccinationsfördröjning kan få för konsekvenser för återöppnandet av det norska samhället. Regeringen menar därför att vi inte har tillräckligt med underlag för att ta ett definitivt beslut att utesluta vaccinet ur programmet, säger Höije enligt NKR.

ANNONS

Den norska regeringen tillsätter en expertgrupp som ska lämna sin rapport den 10 maj. Astras vaccin har varit pausat i Norge sedan den 11 mars och kommer att vara fortsatt pausat i väntan på expertgruppens rapport.

Danmark gick på onsdagen ut och meddelade att man som första land i världen tar bort Astra Zenecas vaccin från sitt vaccinationsprogram.

I Sverige fortsätter man att använda Astra Zenecas vaccin för personer över 65 år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS