Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utskottsmedlemmarna Bård Vegar Solhjell och Venstreledaren Trine Skei Grande fick inte visum till Ryssland.

Norska politiker på rysk sanktionslista

Det norska stortingets utrikes- och försvarsutskott har ställt in en resa till Moskva sedan två ledamöter har nekats visum. Rysslands agerande är ett svar på norska sanktioner mot landet.

Ryska ambassaden i Oslo bekräftar att de två politikerna finns på en lista över norska representanter som är förbjudna inresa i Ryssland sedan november förra året.

Utskottet skulle ha rest till Moskva på torsdag, men resan har ställts in då Sosialistisk venstrepartis Bård Vegar Solhjell och Venstreledaren Trine Skei Grande inte har fått visum.

Var inbjudna

Delegationen var inbjuden av ledaren för utrikesutskottet i federationsrådet i den ryska nationalförsamlingen. Det var meningen att besöket skulle pågå den 2–3 februari.

Rysslands ambassadör i Oslo kallades till det norska utrikesdepartementet för att ta emot en protest, rapporterar NTB.

- Vi har protesterat och framfört att vi finner det ryska beslutet oberättigat och orimligt, säger utrikesminister Børge Brende.

Blev informerade

Enligt UD är nekandet av visum ett ryskt svar på att Norge har följt EU-sanktionerna som infördes 2014 efter annekteringen av Krim och har förlängts sedan dess. Restriktionerna drabbar ryska resenärer till Norge och även till Svalbard där Ryssland bedriver forskning.

Ryska ambassaden uppger att norska myndigheter blev informerade om vilka som skulle bli nekade inresa i Ryssland från den 29 november förra året.

- Jag har i hela mitt politiska liv önskat ett tätt och gott samarbete mellan Norge och Ryssland och såg fram emot besöket, säger Solhjell till NTB.

Grande säger att hon kommer att fortsätta säga sin uppriktiga mening om rysk politik.

- Det är synd att vi måste ställa in mötet med ryska ledningsmakter i en tid då vi bör ha ännu tätare dialog med Ryssland, både när det gäller säkerhetsfrågor och mänskliga rättigheter, säger hon.