Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter kvällens pilbågsattack i Kongsberg har polisen beslutat att tillfälligt beväpna sig. Bild: Håkon Mosvold Larsen
Efter kvällens pilbågsattack i Kongsberg har polisen beslutat att tillfälligt beväpna sig. Bild: Håkon Mosvold Larsen

Norska polisen tillfälligt beväpnad efter attacken i Kongsberg

Norge är ett av få länder i världen som inte har en fast beväpnad poliskår. Men efter kvällens pilbågsattack i Kongsberg har polisen beslutat att tillfälligt beväpna sig, skriver landets polisdirektorat i ett pressmeddelande.

Under onsdagskvällen gick en man med pilbåge till attack mot flera personer i norska Kongsberg, sydväst om Oslo. Fem personer är döda och två har skadats i samband med dådet.

På grund av den allvarliga händelsen kommer polisen i Norge tillfälligt att beväpna sig. Det rapporterar nu norska polisdirektoratet i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Sarkis blev vittne till stora insatsen: ”Hörde polisen skrika”

LÄS MER: Borgmästaren: ”Det är en tragedi för alla drabbade”

Ingen förändrad hotnivå

”Norska polisdirektoratet har utfärdat en nationell order om beväpning. Det ges för att öka beredskapen och polisens förmåga att svara”, skriver man i pressmeddelandet.

Norge är ett av få länder i världen där uniformerad polis inte bär tjänstevapen. Man har däremot infört liknande undantagsåtgärder tidigare – bland annat i samband med att säkerhetspolisen PST sett en ökad risk för terrorangrepp.

För närvarande har polisen i Norge inga konkreta tecken på en eventuell förändring av hotnivån i landet, och den tillfälliga ordern beskrivs som en ”nödåtgärd”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.