Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KRF-ledaren Knut Arild Hareide förlorade omröstningen om partiets vägval.

Norska kristdemokrater väljer högerregering

Norges kristdemokrater har gjort sitt vägval – och kommer att söka en plats i den borgerliga regeringen. En majoritet av Kristelig Folkepartis medlemmar röstade emot partiledarens vänstersväng och en regeringskris är därmed avvärjd.

Vid det extrainsatta landsmötet fick medlemmarna tre alternativ: söka sig till den sittande regeringen, fortsätta som passivt stödparti, eller söka samarbete vänsterut och dra undan mattan för statsminister Erna Solberg och hennes regering.

I en andra avgörande votering stod det klart att en majoritet – 98 röster mot 90 – vill ha en högerregering.

Partiledaren Knut Arild Hareide, som satte sin egen framtid som partiledare på spel, kommer därmed att avgå.

- Till alla er som är besvikna, och jag får räkna in mig själv där: KRF:s själ är inte beroende av vilka partiet samarbetar med, säger han.

Nej till status quo

I en första votering fick alternativet att inte söka sig till någon regering och fortsätta som i dag minst antal röster. Vänsteralternativet fick då störst stöd, men när de som röstat för status quo tvingades välja så valde de flesta höger.

KRF-ledaren Hareide lyfte det uppseendeväckande förslaget om en vänstersväng efter att partiets stöd sjunkit under flera års tid som passivt stödparti till regeringen. Han föreställde sig ett samarbete med Arbeiderpartiet och Senterpartiet.

De små marginalerna i omröstningen visar splittringen i partiet. Bland annat höll Hareides två vice partiordföranden inte med honom.

Den ene av dem, Kjell Ingolf Ropstad, lyfts nu fram som näste partiledare. Efter omröstningen hyllar han Knut Arild Hareide som Norges modigaste politiker.

- Jag hoppas att detta landsmöte är sista gången vi pratar om rött och blått. Vi är alla KRF:are, säger han enligt NRK.

KRF kommer nu att inleda samtal med Solberg-regeringen. När de är färdiga kommer Hareide att avgå.

Mer KR, mindre F

Men samtidigt som Hareide faller lämnar han ett stort avtryck, säger Svein Erik Tuastad, statsvetare vid universitetet i Stavanger, till TT. Han ser hur KRF under de senaste veckorna har fått enormt mycket uppmärksamhet, stigit i opinionsmätningarna och lockat väljare vänsterifrån.

Som Tuastad ser det ville Hareide lägga mindre vikt vid Kristelig och mer vid Folkeparti för att bredda väljarbasen.

- Nu har man gått tillbaka och blir mer Kristelig och mindre Folkeparti. Det slår an väl inom KRF, men desto sämre hos väljarna, säger han, och pekar på att många medlemmar valde den borgerliga linjen med hänvisning till abortfrågan.

Statsminister Erna Solberg lockade härom veckan med att hon och hennes Høyre kan tänka sig att diskutera några delar av abortlagstiftningen. Det finns dock ett stort motstånd till detta både inom regeringen och på vänstersidan.

- Det som är en stor risk nu för KRF är att de kristna i partiet kan känna sig lurade, då regeringen inte går med på några stora ändringar i abortlagen, säger Svein Erik Tuastad.

"Solberg vinnare nu"

Statsminister Solberg säger vid en presskonferens att hon gläds av KRF-beskedet, samtidigt som hon beklagar Knut Arild Hareides avsked. Hon får härmed chansen att samla en majoritetsregering efter fem år med en minoritetsregering.

- På kort sikt är Erna Solberg vinnaren här. Hon har med sin lugna och inkluderande stil och sin politiska "smartness" lyckats samla alla de icke-socialistiska partierna. Hon klarar det som Ulf Kristersson i Sverige inte klarar, säger Svein Erik Tuastad, och pekar på svenska Moderaternas utmaning att samla Centerpartiet och Sverigedemokraterna bakom ett regeringsalternativ.

Solbergs Høyre kommer dock behöva få högerpopulistiska Fremskrittspartiet, liberala Venstre och Kristelig Folkeparti att dra åt samma håll.

- Det kommer sannolikt bli mycket bråk inom regeringen. Erna Solbergs glädjeperiod kommer nog inte bli långvarig, säger Tuastad.