Oslo införde nya restriktioner den 2 mars. Flera professorer vill nu att resten av landet följer efter.
Oslo införde nya restriktioner den 2 mars. Flera professorer vill nu att resten av landet följer efter. Bild: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Norska experter: Nedstängning krävs till påsk

Smittspridningen stiger och oron växer inför påsk i Norge. Flera professorer vill stänga se en hård nedstängning och hälsominister Bent Høie har varslat om nya restriktioner.

ANNONS

Under torsdagen testade 307 personer positivt för coronaviruset i Oslo, den högsta dagsnoteringen under pandemin. På nationell nivå noterades samma dag 729 smittade, den högsta siffran sedan början av januari.

Oslo återinförde den 2 mars stränga restriktioner som ska gälla till den 15 mars. Men mer behövs, enligt flera professorer som anser att hela Norge bör stänga ned.

Smittskyddsprofessorn Bjørg Marit Andersen vid Oslos universitetssjukhus uppmanar myndigheterna att införa landsomfattande åtgärder i fyra veckor runt påsk.

– Jag pratar om en ordentlig nedstängning, som den vi hade den 12 mars förra året. Precis som den gången ska tvåmetersregeln tillämpas, och nu ska vi också ha munskyddskrav, säger Andersen till Dagbladet.

ANNONS

Andersen från stöd från Steinar Westin och Dag Svanæs, professorer i epidemiologi respektive datavetenskap på Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU), som bägge förordar en flera veckor lång nedstängning liknande den som träder i kraft i Finland på måndag.

I torsdags sade hälsominister Bent Høie att regeringen i nästa vecka kommer att införa nya restriktioner. Men reglerna blir inte nödvändigtvis landsomfattande, lade Høie till, utan kan komma att införas regionalt eller lokalt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS