Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norsk polis går ut med offren efter pilbågsattacken

Fem personer avled efter den attack i norska Kongsberg där Espen Andersen Bråthen står misstänkt. På lördagen gick norsk polis ut med namnen på offren som är mellan 52 och 78 år.
Samtidigt stärktes bilden att gärningen var utförd av en psykiskt sjuk man, medan teorin om religiösa motiv försvagades.

Polisinspektören Per Thomas Omholt höll en pressträff på lördag eftermiddag, fyra dagar efter attacken i norska Kongsberg. Han förklarade att polisens förhör och förundersökning så här långt pekade på psykisk sjukdom som förklaring till motivet snarare än några religiösa-extrema motiv. Om konverteringen till islam sa Omholt:

– Efterforskningen styrker hypotesen att han kanske inte gjort det väldigt seriöst. Han har inte följt traditionerna som är vanliga i den kulturen och religionen. Hypotesen att han konverterat till islam sviktar.

LÄS MER: Chock i Kongsberg: "Det är så overkligt"

– Det styrker också hypotesen att sjukdom är bakgrunden.

Förhören med misstänkte Espen Andersen Bråthen pekar på att han planerat eller funderat på dådet några dagar innan han utförde det.

– Vi har inga definitiva svar, men hypotesen är att det är sjukdomsutlöst och att han tänkt dessa tankar i några dagar.

LÄS MER: 34 skräckminuter i Kongsberg – detta har hänt

En socialt ensam misstänkt gärningsman

Bilden, hittills, är av en socialt ensam man som utfört dådet. Inget hittills tyder enligt polisen på kontakter på nätet som kan hjälpa till att förklara dådet, även om polisen fortfarande säkrar spår.

– Vi är i en insamlingsfas av elektroniska spår, och jag har inte översikt av vad vi funnit konkret, sade Per Thomas Omholt.

Men han sa också:

– Förundersökningen styrker att han varit mycket för sig själv på nätet och fysiskt.

LÄS MER: Norska polisen tillfälligt beväpnad efter attacken i Kongsberg

Har gjorts en psykisk undersökning av Bråhten tidigare

En liten rättsmedicinsk undersökning gjordes av mannen 2020, men resultatet av den undersökningen ville polisen inte kommentera av utredningstekniska skäl.

– Bakgrund till det är att vittnen inte ska läsa om hans mentala hälsa i pressen. Vittnen ska ge oss sin egen uppfattning, förklarade Per Thomas Omholt.

Samtidigt namngav polisen samtliga offer för onsdagens attack (se faktaruta). Det handlar om invånare i Kongsberg som är i åldern 52–78 år gamla, där norska VG.no konstaterar att de två 75-åringar som mördades var ett par, Liv Berit Borge och Gunnar Erling Sauve.

Norsk polis förklarar för GP att fyra av offren är norska medborgare, medan det yngsta offret, Andréa Meyer, är tysk medborgare som dock bott många år i Norge.

– Allt tyder på att de är tillfälliga offer, förklarade Per Thomas Omholt.

LÄS MER: Pilbågsattacken skakar Norge – och hela världen

Ger inte detaljer av utredningsskäl

Polisen uppgav också att den misstänkte gärningsmannen ska ha använt tre olika sorters vapen, men man ville inte heller här av utredningstekniska skäl offentliggöra annat än att han använt pil och båge.

– Vi vill inte säga mer med hänsyn till kommande vittnesförhör.

LÄS MER: Johanna från Trollhättan blev vittne vid polisinsatsen i Kongsberg

Över 50 vittnesförhör har hållits förklarade polisen och många var pågående under lördagen – man har hållit tre stycken med gärningsmannen tidigare. På frågor om detaljer kring händelseförloppet hänvisade man till pågående förundersökning.

– Det är fyra dagar efter en allvarlig händelse, det är för tidigt att gå ut med detaljer kring händelseförloppet. Men vi får en allt bättre bild.

LÄS MER: Man till attack med pilbåge utanför Oslo – fem döda

Fakta: Offren för onsdagens attack i Norge

Andréa Meyer, 52 år

Hanne Merethe Englund, 56 år

Liv Berit Borge, 75 år

Gunnar Erling Sauve, 75 år

Gun Marith Madsen, 78 år

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.