Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norsk kvinna död efter blodpropp – samband med Astra-vaccin utreds

I Norge har en kvinna som drabbats av blodpropp efter att ha vaccinerats med Astra Zenecas vaccin avlidit. Norska myndigheter utreder nu om det finns något samband, rapporterar VG.

Under måndagen berättade det norska läkemedelsverket under en presskonferens att en kvinna som vårdats för en blodbropp efter vaccinering med Astra Zeneca-vaccinet nu har avlidit, enligt VG.

– Lördag den 13 uppgav Statens Legemiddelverk och FHI att tre personer som vaccinerats hade blivit inlagda på Rikshospitalet på grund av allvarliga fall av blodpropp. Rikshospitalet uppger nu att en av dem är död, säger Steinar Madsen vid norska Läkemedelsverket.

Steinar Madsen, vid i legemiddelverket, under en presskonferens om misstänka biverkningar i samband med Astra Zeneca-vaccinet och processen vidare. Bild: Stian Lysberg Solum
Steinar Madsen, vid i legemiddelverket, under en presskonferens om misstänka biverkningar i samband med Astra Zeneca-vaccinet och processen vidare. Bild: Stian Lysberg Solum

De övriga två personer vårdas fortfarande på sjukhus. Enligt Norge motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, FHI, har symptomen för de tre unga personerna som varit inlagda kunnat beskrivas som ”svåra, allvarliga och speciella”.

LÄS MER: Flera EU-länder uppges vilja tillverka Sputnik

Kvinnan var frisk sedan tidigare

Kvinnan som avled var under 50 år gammal enligt VG och har vårdats på sjukhus sedan i torsdags.

– Dessvärre gick livet inte att rädda. Hon dog i går. Det var en frisk patient sedan tidigare. Hon fick all intensivvård som vi kunde ge på Rikshospitalet, säger Trine Kåsine ved Rikshospitalet.

LÄS MER: Västra Götaland vill vänta med andra vaccindosen – får stöd av forskaren

Sverige har inte valt att pausa vaccineringen med Astra Zenecas vaccin till skillnad från Norge och Danmark. Bild: Johan Nilsson/TT
Sverige har inte valt att pausa vaccineringen med Astra Zenecas vaccin till skillnad från Norge och Danmark. Bild: Johan Nilsson/TT

I Norge beslutade FHI, att pausa vaccineringen med Astra Zeneca-vaccinet sedan Danmark gjort detsamma efter att en 60-årig kvinna i Danmark avlidit i förra veckan. I Sverige har myndigheterna dock gjort en annan bedömning och vaccineringen med Astra Zenecas vaccin är fortsatt igång.

I Norge undersöks just nu som det finns något samband mellan Astra Zeneca-vaccinet och blodpropps-fallen. I dagsläget finns ännu inget som tyder på ett samband mellan de två.

– Vi försöker bedöma om det finns likheter mellan de tre patienterna som kan säga något om anledningen till att de haft fått ett sådant speciellt sjukdomsförlopp, säger Steinar Madsen.

LÄS MER: Fler pausar Astra Zeneca-vaccin

Astra Zeneca tillbakavisar uppgifter

I ett pressmeddelande som Astra Zeneca skickade ut i helgen tillbakavisas att det skulle finnas något samband mellan vaccinet och blodpropp.

Astra Zeneca skriver att det finns ”klara vetenskapliga bevis” för att bolagets vaccin mot covid-19 inte ökar risken för blodpropp. Detta efter att man analyserat data från de över 17 miljoner människor som hittills fått vaccinet i EU och Storbritannien.

”Förhöjd risk av blodpropp har inte påvisats i någon åldersgrupp eller kön i något land”, skriver Astra Zeneca.

Enligt bolagets undersökning finns det 37 dokumenterade fall av blodproppar bland de personerna som fått vaccinet – och det är ”betydligt lägre än vad som man kan förvänta sig ska hända naturligt i en så stor grupp människor”.

LÄS MER: Astra Zeneca tillbakavisar uppgifter om ökad risk för blodpropp

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.