Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norrmännen ser tecken på globala uppvärmningen

Ökad nederbörd, värmerekord och mindre is är några av klimatkonsekvenser som redan registrerats i Norge. GP frågade några norrmän hur de ser på uppvärmningen.
– Framtida generationer kommer att vara förbannade på oss för att vi inte ändrar på någonting, säger 39-åriga Stian Tandberg.

Klimatet och oljan var två heta frågor inför det norska valet som hölls i mitten av september och resulterade i att Høyres Erna Solberg lämnar över makten till Arbeiderpartiets Jonas Gahr Störe.

Enligt Miljødirektoratet, underordnat Klima- och miljødepartementet, var 2020 det varmaste året någonsin uppmätt i Norge. Dessutom pekar de på att landet redan nu ser resultat av klimatförändringarna, som exempelvis ökad nederbörd och tunnare och mindre utbredd havsis.

Samtidigt har inhemska medier i flera år rapporterat om att klimatskepticismen i Norge är stor jämfört med andra länder. Göteborgs-Posten gick ut och frågade några norrmän på gatan hur de tänker kring klimatförändringarna 2021.

Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Ella Lerfaldet, 41, Hønefoss

– Vi märker det på flera ställen i världen nu, det sker lite förändringar överallt. Jag tänker på djuren och när jag var i Svalbard där glaciärerna smälter. Jag är lite oroad, det kanske inte kommer påverka mig, men de unga. Min familj bor i Filippinerna där det har varit väldigt varmt nu, ungefär 40 grader, så har det inte varit tidigare.
Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Evi Lien, 65, Hønefoss

– Det är tydligt att det blir varmare i alla fall. Årstiderna liksom flyttar sig lite grann. Jag tror inte jag kommer att påverkas, eftersom jag är så gammal. Men blir det varmare och varmare så kanske mina barn och barnbarn påverkas. Om all is smälter och det blir mycket varmare, vad sker då? Men det är inte så att jag går runt och är rädd till vardags.
Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Caroline McParland, 28, Sandvika

– Det syns på vädret, att det är varmare än det borde vara jämfört med när jag var yngre. Men det är också mycket skrämselpropaganda om katastrofer. Jag tycker det är lite dumt att barn blir rädda – jag ser det på min släktings barn – att de tycker det är lite läskigt. Men det är ändå viktigt.
Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Stian Tandberg, 39, Drammen

– Framtida generationer kommer att vara förbannade på oss, för att vi inte ändrar på någonting. Men det är stort och det är så många olika element, som att havet stiger och isen smälter, att jag har svårt att hantera det. Jag försöker istället hantera vardagstingen och klarar inte av att lägga världens problem ovanpå det. Men det är klart att vi måste göra förändringar.
Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Vebjørn Støve, 43, Bærum

– Jag har inte varit så väldigt engagerad i det. Jag har märkt att det blir varmare klimat de senaste åren. Det har blivit mindre snö, vi har haft några dåliga år. Men jag hoppas att det kommer till skott ett internationellt samarbete. Jag är optimistisk och tror att det är det som behövs. Det räcker inte med att bara några få rika länder gör något.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.