Följ de ämnen och personer som du är intresserad av och skapa på så sätt ett eget nyhetsflöde. Det här är en uppskattad funktion som gör att du får ut så mycket som möjligt av din prenumeration.
Andra följer | Ämnen
Göteborgs stad
Kriget i Ukraina
Nato
Sjukvård
Val 2022
Andra följer | Skribenter
Anette Holmqvist
Anna Ekström
Britt-Marie Mattsson
Kristian Wedel
Robert Laul
Familjedelning ingår i din
prenumeration. Det innebär att du kan dela med dig av din prenumeration till resten av din familj.
Med ett eget konto kan man anpassa innehållet precis som man själv vill, genom att följa olika ämnen och
skribenter samt prenumerera på olika nyhetsbrev.
Dela din prenumeration
Dela med dig av din prenumeration till familjemedlemmar.
Du har kvar.
Mottagarens e-postadress
Väntar
Kul, du har nu gjort din första delning. Du har kvar. Gå till Mitt GP för att hantera dina delningar.
Vår nyhetsapp är riktigt bra för dig som uppskattar våra nyheter. Den är gratis att ladda ned och
finns givetvis till både iPhone och Android. Med appen får du en snabb och bra upplevelse där du får
möjlighet att själv styra över vilka nyheter som ska skickas som pushnotiser direkt till din telefon.
Sudoku och korsord sätter ju verkligen guldkant på både
vardag och helg.
I din prenumeration ingår våra dagliga sudoku och korsord av varierande svårighetsgrad.
VärldenÖkad nederbörd, värmerekord och mindre is är några av klimatkonsekvenser som redan registrerats i Norge. GP frågade några norrmän hur de ser på uppvärmningen. – Framtida generationer kommer att vara förbannade på oss för att vi inte ändrar på någonting, säger 39-åriga Stian Tandberg.
Klimatet och oljan var två heta frågor inför det norska valet som hölls i mitten av september och resulterade i att Høyres Erna Solberg lämnar över makten till Arbeiderpartiets Jonas Gahr Störe.
Enligt Miljødirektoratet, underordnat Klima- och miljødepartementet, var 2020 det varmaste året någonsin uppmätt i Norge. Dessutom pekar de på att landet redan nu ser resultat av klimatförändringarna, som exempelvis ökad nederbörd och tunnare och mindre utbredd havsis.
Samtidigt har inhemska medier i flera år rapporterat om att klimatskepticismen i Norge är stor jämfört med andra länder. Göteborgs-Posten gick ut och frågade några norrmän på gatan hur de tänker kring klimatförändringarna 2021.
– Vi märker det på flera ställen i världen nu, det sker lite förändringar överallt. Jag tänker på djuren och när jag var i Svalbard där glaciärerna smälter. Jag är lite oroad, det kanske inte kommer påverka mig, men de unga. Min familj bor i Filippinerna där det har varit väldigt varmt nu, ungefär 40 grader, så har det inte varit tidigare.
– Det är tydligt att det blir varmare i alla fall. Årstiderna liksom flyttar sig lite grann. Jag tror inte jag kommer att påverkas, eftersom jag är så gammal. Men blir det varmare och varmare så kanske mina barn och barnbarn påverkas. Om all is smälter och det blir mycket varmare, vad sker då? Men det är inte så att jag går runt och är rädd till vardags.
– Det syns på vädret, att det är varmare än det borde vara jämfört med när jag var yngre. Men det är också mycket skrämselpropaganda om katastrofer. Jag tycker det är lite dumt att barn blir rädda – jag ser det på min släktings barn – att de tycker det är lite läskigt. Men det är ändå viktigt.
– Framtida generationer kommer att vara förbannade på oss, för att vi inte ändrar på någonting. Men det är stort och det är så många olika element, som att havet stiger och isen smälter, att jag har svårt att hantera det. Jag försöker istället hantera vardagstingen och klarar inte av att lägga världens problem ovanpå det. Men det är klart att vi måste göra förändringar.
– Jag har inte varit så väldigt engagerad i det. Jag har märkt att det blir varmare klimat de senaste åren. Det har blivit mindre snö, vi har haft några dåliga år. Men jag hoppas att det kommer till skott ett internationellt samarbete. Jag är optimistisk och tror att det är det som behövs. Det räcker inte med att bara några få rika länder gör något.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.