Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Norges smältande glaciärer – se GP:s unika bilder

När Europas största fastlandsglaciär drar sig tillbaka blir den mer och mer otillgänglig för besökare. GP har besökt Jostedalens nationalpark i Norge och fotografen Anders Ylander har förevigat en miljö som krymper dag för dag och därmed blir mer och mer otillgänglig.

Jostedalsbreens nationalpark ligger bara lite över 50 mil från Göteborg fågelvägen och utöver Europas största fastlandsglaciär rymmer den flera av Norges största glaciärer. De tunga ismassorna sträcker sig långt över bergen och letar sig ner i dalarna på flera ställen.

Att komma nära och klättra upp på glaciärens armar med rep och ispiggar har länge varit en turistattraktion, men när de nu snabbt krymper blir det längre och svårare att ta sig till glaciärerna, samtidigt som de blir farligare att ta sig upp på.

Det är redan flera områden som besökare avråds från att besöka och det har skett dödsfall vid glaciärerna de senaste åren. Göteborgs-Posten fotograf Anders Ylander har förevigat en miljö som uppvärmningen förväntas göra mer och mer otillgänglig de närmaste åren.

LÄS MER: Turismen omformas med de norska glaciärerna

LÄS MER: Ras och störtfloder när norska isen smälter

LÄS MER: Island smälter och stiger – kan få fler utbrott

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.