Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Norges nya förslag: Förbjud slöja

Representanter från olika stortingspartier i Norge har kommit med ett nytt integrationsförslag. Bland annat innehåller förslagen slöjförbud för offentligt anställda, samt riktlinjer för norska skolor - också för att förhindra att barn bär slöja.

Nu har ett nytt förslag tagits fram av Norges politiker från center- och vänsterpartierna Ap (Arbeiderpartiet), KrF (Kristelig Folkeparti), V (Venstre), S (Senterpartiet) och SV (Socialistisk Vensterparti), skriver norska NRK.

Initiativet till förslaget togs av partierna redan förra hösten och nu presenteras det femtio sidor långa dokumentet som berör flera olika punkter. En av dem handlar om huruvida man ska få bära slöja, niqab eller burka i skolan och på offentliga arbetsplatser. Förslaget är att förbjuda bärandet av ovannämnda plagg. Anledningen till detta handlar enligt partierna om integration.

- För att förbättra integrationen måste vi få ett större deltagande i det offentliga, då kan vi inte täcka ansiktet, sa Jette F. Christensen, vice partiledare för Ap på presskonferensen där förslaget presenterades enligt NRK.

Nationella riktlinjer kring frågan

Enligt förslaget ska man på skolor börja arbeta för att minska barns användande av slöja. Därför kommer nationella riktlinjer att tas fram för hur frågan kring plaggen ska behandlas. Samtidigt framhålls det att ett förbud mot slöja i skolan inte är aktuellt.

- Vi vill betona de gemensamma värderingarna som finns i Norge, och barnslöja är i linje med hur det är i Norge. Med gemensamma riktlinjer behöver rektorer inte ta besluten själva, sa Bård Vegar Solhjell, vice ordförande i SV enligt NRK.

Förslagen ännu inte i stortinget

En annan punkt i förslagen gäller könsseparat simundervisning. Något som inte kommer tillåtas om förslagen går igenom. Däremot tar de upp att de barn som bor på asylboenden ska ha rätt till att gå på förskola, samt att handläggningstider gällande asylfrågor ska förkortas. En ökad användning av lönebidrag föreslås också.

Fremskrittspartiet har inte deltagit i samarbetet med förslagen, men menar att de själva föreslog samma sak för flera år sedan.

- Hjärtligt välkomna, en så där tio år efter Fremskrittspartiet. Det är glädjande att det kommer nu, även om det är tio eller elva år efter att vi föreslagit samma sak, sa Mazyar Keshvari, Fremskrittspartiets invandringspolitiske talesperson till NRK.

Sveriges Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson har valt att inte kommentera förslagen men hennes pressekreterare Natali Sial sa till Expressen att det inte är en fråga som överhuvutaget finns på tapeten i Sverige.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.