Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norges justitieminister Sylvi Listhaug utlöste, genom sitt kritiserade Facebook-inlägg, ett storpolitiskt bråk.

Norges kristdemokrater ber Solberg agera

Kristelig Folkeparti (KRF) i Norge har inte förtroende för Sylvi Listhaug (FRP), men har inte beslutat sig för om de ska rösta mot henne i en misstroendevotering. Partiet ber nu i stället statsministern att agera.

KRF hade samlats till ett extrainkallat möte i dag, där partiet skulle fatta beslut om huruvida man ställer sig bakom en misstroendeomröstning mot justitieminister Sylvi Listhaug, med risk för att hela Erna Solbergs regering skulle tvingas avgå.

- Landsstyret har uttryckt att de inte känner förtroende för den sittande justitieministern. Och de ber (statsminister) Erna Solberg att agera, så att vi undviker en misstroendesituation i stortinget i morgon, säger KRF:s partiledare Knut Arild Hareide efter partiets fyra timmar långa möte till nyhetsbyrån NTB.

Kontroversiell

Stortingsgrupperna har också getts mandat att diskutera frågan inför mötet i stortinget på tisdagen.

Sylvi Listhaug, som tillhör högerpopulistiska Fremskrittspartiet, är en kontroversiell justitieminister. Hon har tidigare kritiserats för uttalanden under ett besök i Stockholmsstadsdelen Rinkeby och bland annat pekat ut Rinkeby som ett skräckexempel på misslyckad integration.

Nu är det ett Facebook-inlägg som Listhaug gjorde härom veckan som väcker ilska. I det skrev hon att socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP) prioriterar terrorister framför norska medborgare. Det har av många ansetts stötande, eftersom Anders Behring Breivik riktade sina terrordåd mot just AP.

Votering planerad

I torsdags bad Listhaug om ursäkt i stortinget och dagen innan hade statsminister Erna Solberg (Høyre) bett om förlåtelse å hela regeringens vägnar.

Men det har inte hindrat oppositionen – Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti, Miljøpartiet de grønne och Senterpartiet – att gå vidare med en misstroendeförklaring mot Listhaug. För att voteringen ska gå igenom i stortinget krävs dock stöd från KRF.

Frågan är delikat för kristdemokraterna, vars vallöften innefattade både att den inom partiet respekterade Erna Solberg skulle sitta kvar som statsminister och att Listhaug skulle bort, konstaterar norska NRK.

KRF står minoritetsregeringen förhållandevis nära, då stöd från dess ledamöter krävs för att Solberg ska få igenom sin politik.

AP-ledaren Jonas Gahr Støre har sagt att förtroendet för Listhaug är förbrukat.