Knut Arild Hareide röstar på KRF:s extrainsatta landsmöte på Gardemoen.
Knut Arild Hareide röstar på KRF:s extrainsatta landsmöte på Gardemoen.

Norge kan stå inför en regeringskris

I dag fattar Kristelig Folkeparti beslut om man ska byta sida och ta ett steg till vänster. Beslutet kan innebära att Norges regering faller. KRF befinner sig i ett läge som liknar Liberalernas och Centerns situation i Sverige, säger en norsk statsvetare.

ANNONS
|

- Det är en väldigt allvarlig situation oavsett hur det går i dag och då tänker jag inte främst på att partiet är splittrat, utan att de befinner sig precis vid spärrgränsen, säger Svein Erik Tuastad, statsvetare vid universitetet i Stavanger.

Sedan KRF 2013 blev stödparti till regeringen har man tappat allt fler röster. Enligt NRK:s senaste mätning är partiet nere på tre procent. Därför förde partiledaren Knut Arild Hareide förslaget att byta sida och samarbeta med Arbeiderpartiet och Senterpartiet.

ANNONS

Hareide kommer att avgå om partiet väljer att inte följa hans linje, säger han när landsmötet inleds.

Rekordstort intresse

KRF är djupt splittrat i frågan. Inför dagens landsmöte har 78 av delegaterna uppgett att de vill behålla dagens samarbete, medan 83 vill följa Hareides rekommendation om att söka sig åt vänster. Men 28 säger att de i första hand vill förbli i opposition och i andra hand röstar för att fortsätta som stödparti till högerregeringen. En delegat tänker rösta blankt.

KRF:s stundande landsmöte har fått mycket stor uppmärksamhet i Norge.

- Att en fråga väcker intresse av den här typen ser man bara en eller ett par gånger per decennium, säger Svein Erik Tuastad och nämner striden om hur Norge skulle ställa sig till ett EU-medlemskap som ett exempel på en fråga som fått uppmärksamhet i klass med KRF:s landsmöte.

Ett starkt bidragande skäl till att partiet har svårt att enas, påpekar Tuastad, har att göra med att KRF före valet gav väljarna två löften. Dels skulle man inte sätta sig i en regering med Fremskrittspartiet. Men man skulle inte heller hjälpa Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre att bli statsminister.

ANNONS

- Det är två uppenbart paradoxala löften där man kan se likheter med den politiska situationen i Sverige.

Liknar Sverige

Bland de nya medlemmarna finns en stor majoritet för att följa Hareides råd, många säger också att de kommer att överge partiet om det väljer att stötta en regering där Fremskrittspartiet ingår, ett läge som påminner om Liberalernas och Centerpartiets situation i Sverige. Och precis som här har partiernas inställning till integration och invandring spelat en stor roll för det rådande läget i Norge.

- Identitetspolitiken utgör en dimension som inte löper parallellt med höger-vänsterskalan. När Hareide säger att han väljer vänstersidan så är det till följd av identitetspolitiken, säger Svein Erik Tuastad.

TT

Fakta: Mandatfördelning i Stortinget

I valet 11 september 2017 fick de fyra borgerliga partierna i Norge totalt 88 av 169 mandat i Stortinget. Efter valet bildade statsminister och Høyreledaren Erna Solberg regering tillsammans med liberala Venstre och högerpopulistiska Fremskrittspartiet. De tre partierna samlar tillsammans 80 mandat, vilket i praktiken i innebär att Solberg och hennes fränder måste stödjas av det fjärde borgerliga partiet, Kristet Folkeparti, för att kunna driva igenom sin politik.

Samtidigt samlar de fem oppositionspartierna med Arbeiderpartiet i spetsen 81 mandat. Om Kristelig Folkeparti skulle hoppa över till deras sida får oppositionen alltså majoritet i Stortinget.

Fakta: Kristelig Folkeparti

Kristelig Folkeparti är det äldsta av Nordens kristdemokratiska partier. Partiet grundades 1933 som ett lokalt parti i Hordaland fylke och blev ett riksparti 1938.

KRF fick sitt genombrott på riksplanet efter andra världskriget. Vid stortingsvalet 1997 fick partiet 13,7 procent av rösterna, partiets högsta rösttal under efterkrigstiden.

Partiet har sedan 1960-talet deltagit i olika borgerliga regeringar. Partiet tar avstånd från det populistiska Fremskrittspartiet och valde därför att stå utanför högerregeringen som bildades efter valet 2013.

Knut Arild Hareide är partiledare sedan 2011.

Källa: NE

ANNONS