Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En spruta med Janssens vaccin. Arkivbild.
En spruta med Janssens vaccin. Arkivbild. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Norge kan skrota Astra- och Janssen-vaccin

Norge kan komma att skrota Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Andra länder, inklusive Sverige, gör helt andra bedömningar. Hur kommer det sig?

Astra Zenecas och Janssens vaccin mot covid-19 bör inte användas i det norska vaccinationsprogrammet, rekommenderar regeringens expertgrupp om virusvektorvaccin.

Norge har hittills inte börjat använda Janssenvaccinet, som godkändes i EU och Norge den 11 mars. Beslutet har motiverats med att de möjliga biverkningarna behöver utredas ytterligare.

Olika rekommendationer

Astra Zenecas vaccin pausades i Norge samma dag, den 11 mars, efter larmen om blodproppar och koagulationsrubbningar hos vaccinerade. Norska folkhälsomyndigheten (FHI) vill precis som expertgruppen att vaccinet helt tas bort ur vaccinationsprogrammet.

Inte heller i Danmark använder man Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

I Sverige är användningen av Janssens vaccin satt på paus, medan Astra Zenecas vaccin rekommenderas till personer 65 år eller äldre, något som skapat debatt. Finland gör samma sak som Sverige, medan man i Tyskland numera använder Astra Zenecas för alla åldersgrupper. I Storbritannien är rådet att inte använda Astra Zenecas vaccin hos personer under 30 år, men bara om ett annat vaccin finns att tillgå.

Smittspridningen avgör

En starkt bidragande orsak till de olika bedömningarna, har Folkhälsomyndigheten i Sverige tidigare sagt, är att förhållandet mellan riskerna och nyttan ser olika ut i olika länder. Ju högre smittspridning, desto större blir nyttan av vaccinet, och vice versa. I Norge, som har en mycket låg smittspridning, överväger alltså de negativa konsekvenserna, enligt Norska folkhälsomyndigheten.