Norges statsmnister Jonas Gahr Støre, flankerad av finansminister Trygve Slagsvold Vedum och försvarsminister Bjørn Arild Gram under fredagens presskonferens.
Norges statsmnister Jonas Gahr Støre, flankerad av finansminister Trygve Slagsvold Vedum och försvarsminister Bjørn Arild Gram under fredagens presskonferens. Bild: Ole Berg-Rusten/NTB/TT

Norge köper fler Leopard 2

Norge köper 54 stridsvagnar av typen Leopard 2, meddelar statsminister Jonas Gahr Støre vid en presskonferens. De första väntas levereras under 2026.

ANNONS

Det kan också bli aktuellt att köpa ytterligare 18 stridsvagnar av samma typ, uppger statsministern, som säger att köpet sker i samarbete med tillverkarlandet Tyskland.

Stridsvagnsinköpet ryms inom en budget på 19,7 miljarder norska kronor, men det innefattar även andra kostnader, enligt regeringen.

– Vi befinner oss i en av de mest krävande säkerhetspolitiska situationerna sedan andra världskriget. Vi har fått en allvarlig situation som en följd av det ryska kriget, säger statsministern.

Tidigare har det stått mellan att köpa tyska stridsvagnar av typen Leopard 2A7 eller sydkoreanska K2 Black Panther.

– Vi säkerställer att vi har samma stridsvagnar som våra nordiska grannar och nära allierade och knyter tätare säkerhetspolitiska band med dem, säger Jonas Gahr Støre.

ANNONS

Han understryker även att stridsvagnarna blir särskilt viktiga när Norge tillsammans med Sverige och Finland ska försvara de nordiska områdena. Han poängterar att ett Natomedlemskap för Sverige och Finland betyder mycket för Norge och att det är hög tid att det formaliseras.

Förra veckan meddelade försvarsminister Bjørn Arild Gram att Norge ska skicka stridsvagnar till Ukraina, men uppgav inte hur många. Landet har i nuläget 36 Leopard 2A4-stridsvagnar i operativ tjänst, rapporterar NTB. De köptes in år 2001.

Även Bjørn Arild Gram och finansminister Trygve Slagsvold Vedum deltog vid presskonferensen.

Stortinget godkände inköp av nya stridsvagnar 2021.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS