Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den norska hälsoministern Bent Høie meddelade under tisdagen en rad olika åtstramningar för befolkningen för att begränsa smittspridningen av coronaviruset.  Bild: Lise Åserud
Den norska hälsoministern Bent Høie meddelade under tisdagen en rad olika åtstramningar för befolkningen för att begränsa smittspridningen av coronaviruset. Bild: Lise Åserud

Norge förbjuder alkoholservering i hela landet

Den norska regeringen förbjuder alkoholservering i hela landet från och med torsdag. Samtidigt införs en rad andra nya restriktioner för att begränsa smittspridningen i landet.
– Vi vet att det här kommer att väcka reaktioner på de platser där det knappt har förekommit fall, men vi måste göra detta, säger hälsominister Bent Høie.

De nya bestämmelserna meddelades under en presskonferens under tisdagen och förbudet att servera alkohol kommer att träda i kraft vid midnatt mot torsdagen och gälla fram till den 12 april.

– Nu behöver vi strama åt i hela landet eftersom det uppstår utbrott i nya städer och situationen är allt mer oöversiktlig, säger den norska hälsoministern.

Utöver förbudet att servera alkohol införs också en rad andra restriktioner som norrmännen rekommenderas att förhålla sig till.

Barn får bara leka med två kamrater

Människor uppmanas att inte ta emot fler än två besökare i sina hem. Barn uppmanas också att inte leka med fler än två utvalda kamrater.

Norge dubblar också avståndet som människor uppmanas att hålla till varandra från en meter till två meter. På platser där det inte är möjligt bör man enligt de nya rekommendationerna använda munskydd.

Personer som gjort vad som betraktats som icke nödvändiga utlandsresor ska enligt de nya bestämmelserna också tillbringa hela sin obligatoriska karantänsperiod på hotell.

Hälsominister Bent Høie meddelar samtidigt att människor kan åka till sina stugor över påsken, men att de då enbart ska göra det med personer från sitt egna hushåll, och maximalt ta emot två gäster.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.