Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Charlottenbergs shoppingcenter.
Charlottenberg i Värmland ligger sex kilometer från norska gränsen och är en viktig plats för gränshandeln. Bild: ADAM IHSE / TT

Norge ändrar resereglerna

Norge ändrar sina karantänsregler för flera svenska län. Värmland får grönt ljus, medan krav på karantän införs för flera andra län.

Värmland klassas nu som en grön region enligt de norska reglerna, rapporterar SVT Värmland. Det innebär att resor kan göras till Norge från länet utan att behöva sitta i karantän vid inresa.

Även Norrbotten, som tidigare klassades som orange, blir nu grönt.

Däremot införs krav på karantän för Halland, Skåne, Gotland och Stockholms län. Ändringarna träder i kraft från midnatt, natten till måndagen den 2 augusti.

LÄS MER: Över 50 smittade efter bröllopsfest i Norge

Norges karantänsregler innebär att den som reser från ett rödklassat land eller område ska sitta i tio dygns karantän från ankomstdagen.

Sedan tidigare är resterande av Sveriges regioner gröna, vilket de också förblir tills vidare.

Återöppnandet haltar i Norge

I mitten av juni meddelade Norges regering att de efter stränga åtgärder under pandemin planerade att öppna upp landet genom att lätta på restriktionerna.

Men när den så kallade deltavarianten av viruset började få spridning meddelade statsminister Erna Solberg den 5 juli att restriktionslättnaderna stannats upp innan den fjärde och sista fasen i återöppnandet kunde införas.

En ny utvärdering huruvida Norge kan gå in i det fjärde steget kommer ske i mitten av augusti.

LÄS MER: Publiken inte rädd för att smittas av corona

LÄS MER: Norge hedrar offren – tio år efter Oslobomben och Utöya

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.