Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En sydkoreansk man tittar på ett nyhetsinslag som visar ett nordkoreanskt robottest tidigare i år. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nordkoreas robot exploderade efter uppskjutning

Diktaturen Nordkorea har försökt, men misslyckats med, att skjuta upp en robot. Testet kom strax efter att ett möte hölls på FN:s säkerhetsråd om just Nordkorea och sanktioner mot landet.

Texten börjar under videoklippet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

 

En av Tokyos stora tunnelbanesystem stängdes under lördagen ner till följd av den robot som sköts upp av Nordkorea under fredagen. Roboten avfyrades i en region norr om huvudstaden Pyongyang tidigt på lördagsmorgonen lokal tid, och bekräftas av både sydkoreansk och amerikansk militär enligt nyhetsbyråer.

"Nordkorea avfyrade en oidentifierad robot från en plats i närheten av Bukchang i Pyeongannam-do tidigt i morse", skriver den sydkoreanska militären i ett uttalande.

Testet rapporteras dock ha misslyckats och roboten exploderade kort efter uppskjutningen. Det rör sig troligen om en medeldistansrobot, enligt USA.

"Det är bara en tidsfråga"

Under fredagen har FN:s säkerhetsråd hållit ett möte om just krisen med Nordkorea.

– Det är bara en fråga om tid innan Nordkorea kommer att ha kapacitet att kunna slå till mot USA, sade Tillerson när de 15 medlemmarna i FN:s säkerhetsråd möttes under fredagen för att avhandla krisen.

Han anser att trycket mot Nordkoreas regim måste öka och att Nordkorea måste rusta ned. Tillerson uppmanade det internationella samfundet att införa ytterligare sanktioner mot Nordkorea och att avbryta eller minska de diplomatiska relationerna med landet, samt att inte acceptera nordkoreansk arbetskraft.

"Kritisk nivå"

Läget på Koreahalvön har nått en kritisk nivå, konstaterade Kinas utrikesminister Wang Yi strax före mötet.

– Vi måste göra parallella framsteg både vad gäller nedrustning av kärnvapen och med fredsprocessen, sade han på en presskonferens.

Wang betonade att enda vägen framåt är att föra dialog.

Även USA:s president Donald Trump föredrar diplomati för att lösa krisen. Men samtidigt installeras just nu robotförvarssystemet THAAD i Sydkorea – vilket Kina kraftigt motsätter sig – och en grupp örlogsfartyg styr mot Koreahalvön. Och den amerikanska retoriken är fortsatt hård.

– Det finns en risk för att det blir en stor, stor konflikt med Nordkorea. Absolut, sade Trump i en intervju med Reuters före säkerhetsrådets möte.

På fredagen anklagade Pyongyang, via den statliga nyhetsbyrån KCNA, USA för att ha ligga bakom det upptrissade läget i regionen:

"Om ett krig bryter ut på halvön kommer USA att hållas fullkomligt ansvarig för det, oavsett vem som utför en förebyggande attack".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.