Nordkoreas diktator talar i direktsänd tv på nyårsdagen i år.
Nordkoreas diktator talar i direktsänd tv på nyårsdagen i år.

Nordkoreas regim vann valet - med 99,97 procent

ANNONS
|

Valresultatet kommer inte att tillkännages förrän om några dagar men väntas inte bjuda på några överraskningar. I synnerhet som det bara fanns en kandidat att rösta på i varje valdistrikt.

Den statliga nyhetsbyrån KCNA rapporterade att väljarna dansade och sjöng vid vallokalerna. De hade också smyckat vallokalerna för att ge dem ett festligt utseende.

Valet gällde regionala och lokala organ och var det första lokalvalet i Nordkorea sedan Kim Jong-Un ärvde tronen efter sin far Kim Jong-Il i december 2011. Lokalval hålls sedan 1999 var fjärde år. Förra gången, sommaren 2011, röstade 99,82 procent av väljarna. De 0,18 procent som då inte deltog var enligt KCNA personer som befann sig utomlands eller till havs.

ANNONS

De lokala och regionala församlingarna möts normalt en eller två gånger per år för att godkänna exempelvis budgetar och utnämningar som är beslutade av högre instanser.

Det senaste valet till parlamentet, högsta folkförsamlingen, hölls i fjol. Då deltog enligt officiella uppgifter 100 procent av väljarna. Och se, 100 procent av väljarna röstade för regimens kandidater.

Det styrande Arbetarpartiet fick då 606 av de 687 platserna medan de övriga besattes av regimtrogna småpartier vars enda uppgift är att ge sken av att det finns alternativ.

Ett 100-procentigt valdeltagande är i praktiken omöjligt, eftersom det skulle innebära att även personer som ligger i koma röstar.

Det betraktas som synnerligen opatriotiskt, närmast förrädiskt, att inte rösta och att röstskolka är i praktiken straffbart, skriver Daily Telegraph. Den som inte vill rösta på regimens kandidat – på valsedeln finns bara ett namn per distrikt – måste gå in i ett särskilt valbås och där stryka kandidatens namn, vilket noga noteras av övervakare.

Enligt bedömare kommer Kim Jong-Un att använda söndagens val för att ställa medlemmar av det gamla gardet från faderns tid åt sidan. Han vill ersätta dem med yngre kandidater som kan förväntas ha en större lojalitet mot honom personligen.

ANNONS
ANNONS