Choe Son Hui, Nordkoreas chefsförhandlare om kärnvapen.
Choe Son Hui, Nordkoreas chefsförhandlare om kärnvapen. Bild: Andy Wong

Nordkoreas chefsförhandlare är i Sverige

Nordkoreas chefsförhandlare om kärnvapen är i Sverige. Ytterligare nordkoreaner är på väg. En delegation möter USA:s utrikesminister Mike Pompeo och kanske Donald Trump i Washington.

ANNONS
|

Aktiviteten i diplomatin kring Nordkorea har intensifierats de senaste dygnen. President Trump har antytt att det kan vara aktuellt med ett nytt möte. Det första genomfördes i Singapore i juni och resulterade i en principförklaring – utan några detaljer – om normalisering av förbindelserna och nedrustning av de nordkoreanska kärnvapnen.

Sverige är skyddsmakt för USA – som inte har diplomatiska förbindelser med Nordkorea – i Pyongyang. Det innebär att Sverige är mellanhand mellan USA och Nordkorea och att svenska diplomater har funnits med när fängslade amerikanska medborgare förhandlats ut men också i den skytteldiplomati som föregick toppmötet i Singapore och som nu är en del av förberedelserna för ett eventuellt nytt möte mellan de två ledarna.

ANNONS

Om den direkta kontakten blir av så räcker det inte med allmänt hållna deklarationer utan konkreta åtaganden från nordkoreansk sida om att montera ned kärnvapenkapaciteten. Och det är här som Choe Son Hui – ibland kallad Madame Choe internationellt – kommer in i bilden. Hon är Nordkoreas främsta förhandlare om kärnvapen och var med Kim Jong Un i Singapore. När hon nu – efter en mellanlandning i Peking – kommit till Stockholm är det en indikation på att den svenska rollen som mellanhand är inne i ett centralt och känsligt läge.

I Stockholm finns möjligheten att mer detaljerat lägga ut texten både med svenska diplomater, som sedan länge deltagit i den komplicerade diplomatin, och vid samtal under det internationella fredsforskningsinstitutet Sipirs paraply där flera svenska erfarna internationella aktörer deltar.

I Washington finns nu sedan något dygn samma nordkoreanska sändebud som överlämnade budskapet från Kim Jong Un till Donald Trump inför mötet i Singapore. Då stannade den nordkoreanska delegationen bara några timmar, nu stannar den minst två dagar. Mötet med utrikesminister Mike Pompeo är redan offentliggjort och en direkt kontakt med Donald Trump – där sändebudet kan framföra en personlig hälsning från Kim – är inte utesluten.

Kim var nyligen i Kina för överläggningar med ledaren Xi Jinping och det antas att de båda drog upp riktlinjerna för den fortsatta kontakten med USA. Det är känt att Kina vill att de internationella sanktionerna mot Nordkorea skall hävas. Sydkoreas president Moon Jae-in är också en aktiv kraft för att få till en normalisering mellan nord och syd.

ANNONS

Problemet är att den i stora stycken positiva bild som Moon förmedlar ifrågasätts av amerikanska underrättelseorganisationer som hävdar att Nordkorea fortsatt kärnvapenupprustningen sedan mötet i Singapore. USA:s president Donald Trump offentliggjorde också häromdagen planerna för ett nytt militärt radarsystem där Nordkorea utmålas som ett allvarligt hot.

Trump har i början av året varit försiktig i sina uttalanden om internationella frågor. Han har istället ägnat sig åt inbördeskriget med kongressen, och då särskilt det demokratiskt dominerade representanthuset.

Efter talmannen Nancy Pelosis förslag, att presidentens årliga tal till nationen den 20 januari skulle skjutas upp, svarade Trump med att lägga in ett presidentveto mot att hennes delegations resa till blan annat Afghanistan skulle finansieras med offentliga medel. Att Trump avslöjade destinationen Afghanistan anses olämpligt av skälet att alla resor till krigszoner – inklusive presidentens egen till Irak under julhelgen – först offentliggörs sedan de är genomförda av säkerhetsskäl.

Trump har även ställt in sin egen och ministrars närvaro vid det ekonomisk/politiska mötet i Davos med hänvisning till att delar av den offentliga sektorn är stängd sedan en månad som resultat av att Trump inte får igenom anslag i kongressen till muren som han vill bygga mot Mexiko.

Presidentens tidigare personliga advokat Michael Cohen är också ett bekymmer. Cohen erkänner att han tidigare ljugit för ett kongressutskott och säger nu – inför ett nytt förhör – att han beordrats av Trump att både ljuga om ett Trumpprojekt i Moskva och om opinionsmätningar som beställts för att rigga ett resultat som var positivt för Trump. Cohen planeras vittna inför ett kongressutskott den 7 februari men beskrivs av Vita huset som en patologisk lögnare.

ANNONS

För Trump kan ett nytt möte med Nordkoreas Kim Jong Un komma att vända strålkastarljuset från inrikesproblemen till den storpolitiska scenen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS