Sonen till en nordkoreansk avhoppare håller i ett litet ljus under en demonstration mot den kinesiska regimens behandling av nordkoreanska flyktingar. Bilden är tagen i den sydkoreanska huvudstaden Seol. Arkivbild.
Sonen till en nordkoreansk avhoppare håller i ett litet ljus under en demonstration mot den kinesiska regimens behandling av nordkoreanska flyktingar. Bilden är tagen i den sydkoreanska huvudstaden Seol. Arkivbild.

Nordkoreanskornas val: Bordell eller bortgift

Försoningens vindar blåser över Koreahalvön inför OS. Men samtidigt som nord och syd närmar sig varandra ökar trycket på de många nordkoreaner som för en undanskymd tillvaro på kinesisk mark.

ANNONS
|

Eunmi väntar fortfarande på att återförenas med sin dotter Hee-Young. Som nordkoreansk flykting i Kina blev hon såld till en man på landsbygden som efter att hennes dotter var född sålde henne på nytt. Han ville ha igen de pengar han lagt ut för henne, och hon hade fött det barn han önskade sig. Nu behövde han inte Eunmi längre.

Så småningom lyckades hon fly från den andre mannen som köpt henne, och nu bor hon i Sydkorea efter att ha fått hjälp att ta sig ut ur Kina. Men Hee-Young fattas henne fortfarande.

Eunmis öde är bara ett av många liknande fall. Den oberoende organisationen Liberty in North Korea hjälper nordkoreanska flyktingar, och på sociala medier har de lagt ut videor med flyktingarnas egna berättelser. Ett annat exempel på de nordkoreanska flyktingarnas utsatthet är 26-åriga Joy som berättar om hur hon omgiven av budgivande äldre män såldes som sexslav i Kina.

ANNONS

– Jag kände mig som ett djur på ett zoo. Jag var deras underhållning, jag var inte en mänsklig varelse, berättar hon i videoklippet på Facebook.

Bordell eller bortgift?

I ett land med underskott på kvinnor är nordkoreanskorna särskilt eftertraktade. Men samtidigt ses nordkoreanerna som ekonomiska icke önskvärda flyktingar i Kina.

– Särskilt svårt är det för kvinnor och barn. Många av de kvinnor som flyr Nordkorea ställs inför två val: att arbeta på bordell eller bli bortgift till en kinesisk bonde, säger Kristina Sandklef.

Kristina Sandklef är fristående Kinaanalytiker som tidigare har arbetat vid Försvarsmakten som säkerhetsanalytiker med inriktning på Kina. Hon har tillbringat mycket tid i Kina och har bott och studerat i Peking. Kristina Sandklef, som också engagerat sig för nordkoreanska flyktingar, vittnar om hur den skärpta övervakningen gör det allt svårare för nordkoreaner i Kina. Ofta befinner de sig i fattigare delar av landsbygden, både i närheten och långt bort från den nordkoreanska gränsen.

Barn i ingenmansland

Det finns inga exakta siffror, men uppskattningsvis vistas ett par hundratusen nordkoreaner illegalt i Kina. Inte heller de nordkoreaner som har levt en längre tid i Kina går säkra så länge de inte har några kinesiska pass eller papper.

– De riskerar att bli utkastade när som helst, och att bli kinesisk medborgare är i princip omöjligt, säger Kristina Sandklef.

ANNONS

I Nordkorea väntar hårda straff för dem som skickas tillbaka, att fly landet ses som ett allvarligt brott.

Inte ens de cirka 25000–30000 barn som har en nordkoreansk mamma och en kinesisk pappa kvalificerar sig, berättar Kristina Sandklef. Tvärtom räknas de inte av den kinesiska staten som fullvärdiga medborgare och många av dem lever under hårda omständigheter i ett slags ingenmansland.

– Ingen talar om dessa barn. De är helt statslösa och ingen vill erkänna dem, säger Kristina Sandklef.

Fakta: Nordkoreanska flyktingar i Kina

Då Kina i nordöst gränsar till Nordkorea är det ofta en första anhalt för desperata människor som riskerar sina liv på flykt från Nordkorea. Enligt en inofficiell siffra uppehåller sig mellan 50000 och 200000 nordkoreaner i Kina, utan flyktingstatus.

FN:s människorättsorganisation (OHCHR) riktar i en rapport från 2014 hård kritik mot Kinas sätt att hantera de nordkoreanska flyktingarna. Kina kritiseras för sina grova överträdelser av mänskliga rättigheter, som bland annat inkluderar de riktade operationerna för att spåra upp och gripa flyktingar, att FN:s flyktingorgan UNHCR hindras från kontakt med flyktingarna och för sexuella övergrepp från de kinesiska myndigheterna. Kina kritiseras också för att förvägra de barn som fötts av nordkoreanska kvinnor och som har kinesiska fäder deras grundläggande rättigheter, såsom medborgarskap och tillgång till sjukvård och utbildning.

I Kina finns över två miljoner kinesiska medborgare som är etniska koreaner. De anses vara en av de bäst integrerade minoriteterna i Kina.

Källor: OHCHR, Independent med flera.

ANNONS