Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland och USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

Nordkoreamöte: Vill se fler åtgärder

Deltagarna på Nordkoreamötet i Kanada är eniga om att överväga fler sanktioner utöver de som beslutats av FN. USA:s utrikesminister varnar för Nordkoreas ovilja till samtal kan leda till en militär insats.

- Vi måste se nyktert och klart på den rådande situationen. Vi måste inse att hotet växer och om Nordkorea inte väljer att engagera sig i diskussioner och förhandlingar kan de själva trigga ett annat alternativ, säger Rex Tillerson efter mötet.

Tillerson säger att det är dags för samtal, men att Nordkorea måste ta första steget. Han vill inte kommentera eventuella diskussioner om militära insatser närmare.

Ministrar och tjänstemän från 20 länder, däribland Sverige, deltog i mötet i Vancouver i Kanada för att diskutera konflikten på Koreahalvön.

Ökad dialog

En diplomatisk lösning är både nödvändig och möjlig, enligt ett uttalande från värdländerna USA och Kanada. Mötet fastslog att andra sanktioner och diplomatiska åtgärder än de som FN:s säkerhetsråd har beslutat om bör övervägas. Vad det skulle handla om gavs det däremot inga detaljer om.

Deltagarna betonar också vikten av Rysslands och Kinas engagemang, två länder som inte var med på mötet.

Mötet hölls för att diskutera Nordkoreas kärnvapenprogram, som diktaturen vägrar att avveckla trots en rad FN-sanktioner. Deltagarna vill trycka på för ökad dialog mellan Sydkorea och Nordkorea, "med hopp om att det ska minska på spänningarna", står det i uttalandet.

Ovanligt samtal

Nordkorea och Sydkorea höll nyligen samtal för första gången på två år. Nordkorea meddelade efteråt att landet kommer att skicka en trupp till vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang som inleds i början av mars.

Sydkoreas utrikeminister Kang Kyung-Wha säger att dialogen kommer att fortsätta även efter OS, men betonar att de av FN beslutade sanktionerna måste efterföljas.

Sverige var på plats för att främja en diplomatisk lösning.

- Mötet handlar om att föra diskussioner om sanktionerna mot Nordkorea, men också hur vi ska hitta en diplomatisk lösning. Ett krig vore förödande, sade kabinettssekreterare Annika Söder på UD, som representerar Sverige på mötet, tidigare under tisdagen.