FN:s säkerhetsråd. Arkivbild.
FN:s säkerhetsråd. Arkivbild.

Nordkorea tjänar miljarder – trots sanktioner

Förra året tjänade Nordkorea 1,5 miljarder kronor genom att exportera varor i strid med FN:s sanktioner, enligt en rapport. Dessutom anklagas diktaturen för att hjälpa Syrien och Burma med vapen.

ANNONS
|

FN:s säkerhetsråd har beslutat om sanktioner kring export från Nordkorea för att tvinga det slutna landet att överge sitt kärnvapenprogram. Nordkorea har genomfört sex kärnvapentester och skjutit upp robotar vid en lång rad tillfällen.

Diktaturen trotsade sanktionerna och sålde kol, järn, stål och andra varor för 200 miljoner dollar – motsvarande 1,5 miljard kronor – under januari–september 2017, visar rapporten som har skrivits av FN-experter och som är ställd till säkerhetsrådet.

Nordkorea ska bland annat ha skeppat kol till hamnar i flera asiatiska länder med falska papper som visat att det kommit från andra länder. Kol uppges ha sålts till Kina, Malaysia, Sydkorea, Ryssland och Vietnam.

ANNONS

Sju fartyg har stoppats i hamnar världen över efter att ha brutit mot sanktionerna, men FN:s experter säger att mer måste göras för att förhindra den otillåtna exporten.

Experterna anser sig även ha hittat bevis för att Nordkorea samarbetar militärt med Syrien och Burma. Diplomater från Nordkorea, särskilt utsända i handelsfrågor, hjälper till med logistik kring vapenförsäljning och med att utbyta militär teknik, enligt rapporten.

Nordkoreanska tekniker uppges ha besökt Syrien minst tre gånger 2016. I samband med ett av besöken överfördes särskilda ventiler och termometrar som används för kemiska attacker, enligt rapporten. I andra fall finns uppgifter om nordkoreanska tekniker som arbetar på anläggningar för robotar och kemiska vapen i syriska Barzei, Adra och Hama.

Representanter från Damaskus har dock tillbakavisat att nordkoreanska tekniker ska ha befunnit sig på syriskt territorium i sådana ärenden. Syrien tar bara emot experter inom sport, hävdades det vidare.

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Under 2017 trappades läget vid den koreanska halvön upp. Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots detta har landet, som leds av diktatorn Kim Jong-Un, återkommande skjutit upp robotar. Landet har dessutom genomfört sex kärnvapentester, senast i september i fjol.

ANNONS