Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moon Jae-In och Kim Jong-Un. Arkivbild.

Nordkorea ställer om klockorna som fredsgest

Nordkorea ställer fram klockorna för att vara i samma tidszon som Sydkorea. Den fredsgesten presenterade Kim Jong-Un efter mötet med Sydkoreas president Moon Jae-In.

De två länderna har haft olika tidszoner sedan 2015, då Nordkorea plötsligt ändrade sin standard till att ligga 30 minuter efter Sydkorea. Nordkorea uppgav då att man återvände till den tidszon man hade innan den japanska kolonisationstiden 1910–45 för att markera 70-årsdagen av frigörelsen från Tokyo.

Men vid mötet mellan de båda koreanska ledarna lovade Kim att återställa tiden. Han tyckte att det var beklämmande att se klockorna i mötesrummet visa olika tid för de båda länderna, säger Moons talesperson Yoon Young-Chan.

"Eftersom det var vi som ändrade standardtiden, kommer vi att gå tillbaka till originaltiden. Det kan ni gå ut med offentligt", sade Kim enligt Yoon.

Införandet av "Pyongyang-tid" fick hård kritik av Moons föregångare Park, som ansåg att det bara vidgade sprickan mellan länderna.

Tekniskt sett har de båda länderna befunnit sig i krig sedan kriget avslutades med att man undertecknade en vapenvila i stället för ett fredsavtal 1953. I ett gemensam uttalande efter mötet i fredags sade de båda ledarna att de nu aktivt vill arbeta för att sluta fred.