Vid den stora militärparaden i Pyongyang visades bland annat vad som uppges vara nya robotar upp. Bilden kommer från diktaturens nyhetsbyrå KCNA.
Vid den stora militärparaden i Pyongyang visades bland annat vad som uppges vara nya robotar upp. Bilden kommer från diktaturens nyhetsbyrå KCNA. Bild: KCNA/AP/TT

Nordkorea skryter med ny ubåtsrobot

I ännu en propagandauppvisning försöker Nordkorea sätta press på omvärlden. Vid en militärparad i huvudstaden Pyongyang har en ny kortdistansrobot, som kan avfyras från en ubåt, visats upp.

ANNONS

Militärparaden avslutade det styrande Arbetarpartiets kongress. Där sade landets diktator Kim Jong-Un att han vill utöka landets kärnvapenarsenal och han beskrev USA som Nordkoreas främsta fiende.

Uppvisningen av den nya roboten ses därför av analytiker som ett sätt att visa militär styrka inför maktskiftet i USA nästa vecka.

Minst fyra robotar

"Världens kraftfullaste vapen, ubåtsbaserade ballistiska robotar, visades upp på torget en efter en och demonstrerade effektivt kraften hos de revolutionära väpnade styrkorna," skriver landets statliga nyhetsbyrå KCNA om militärparaden.

Till skillnad från kryssningsrobotar kan ballistiska robotar endast styras i själva avfyrningsfasen.

Kim Jong-Un övervakade uppvisningen.

På bilder syns minst fyra robotar som körs förbi en flaggviftande publik. Enligt vapenexperten Ankit Panda vid tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace handlar det om en ny kortdistansrobot, som inte tidigare har visats upp, och som är rörligare och som kan avfyras snabbare jämfört med tidigare robotar

ANNONS

Komplicerat med Trump

Kim Jong-Uns förhållande till den nu avgående presidenten i USA, Donald Trump, har varit minst sagt tumultartat – till en början förolämpade de varandra och hotade med krig, innan en överraskande unik diplomatisk vänskap tycktes växa fram.

De båda träffades och kom överens om nedrustning, men överenskommelsen visade sig snart sakna substans och sedan toppmötet i Hanoi i februari 2019 råder dödläge i förhandlingarna mellan länderna.

Nordkorea har flera internationella sanktionsprogram emot sig på grund av sina kärnvapen- och robotprogram.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS