Nordkoreas diktator Kim Jong Un, under sitt tal vid kommunistpartiets 76-årsfirande. Bild: TT
Nordkoreas diktator Kim Jong Un, under sitt tal vid kommunistpartiets 76-årsfirande. Bild: TT

Nordkorea ska bygga ”oövervinnelig” militär

I ett utspel i måndags lovade Nordkoreas diktator Kim Jong Un att en ”oövervinnelig” militär skulle byggas för att avskräcka USA, rapporterar det statliga nyhetsmediet KCNA. Han klargjorde också att just USA var det stora hotet, inte Nordkoreas granne i syd.

Nordkoreas ledare Kim Jong Un förklarade under måndagen att landet skulle utveckla en ”oövervinnelig” militär, i syfte att kuva den amerikanska närvaron i regionen.

Utspelet kom under firandet av kommunistpartiets 76-årsdag, vid vilket Kim Jong Un närvarade för att utvärdera militärens nya missil- och vapensystem.

– USA har frekvent signalerat att de inte är fientliga mot vårt land, men det finns ingen beteendemässig grund som får oss att tro att de inte är fientliga, sade diktatorn enligt KCNA, och fortsatte:

– De fortsätter att orsaka spänningar i regionen genom sina felbedömningar och handlingar.

Kim Jong Un ska, enligt BBC, sedan ha setts gå omkring och vidröra de interkontinentala missilerna, samtidigt som han sade sig känna ”en bottenlös stolthet”.

USA är fienden – inte Sydkorea

Även om Kim Jong Un passade på att kalla Sydkorea för hycklare, i och med att även de rustar upp sin militär, klargjorde han att konflikten inte är med dem.

I stället vidhöll han visionen om ett återförenat Korea, något han menar att USA:s inblandning sätter stopp för.

– Den instabila situation som råder på den koreanska halvön kan inte rättas på grund av dem.

– Jag vill återigen uttrycka att Sydkorea inte är landet våra militära styrkor måste strida mot. Vi ska inte återupprepa den förfärliga historien med landsmän som använder våld mot varandra, sade Kim Jong Un enligt KCNA.

Nordkorea har den senaste tiden ökat sitt testande av missiler, något som oroat omvärlden. För drygt två veckor sedan samlade USA, Storbritannien och Frankrike FN:s säkerhetsråd för att diskutera frågan.

LÄS MER: Avhoppare berättar om mord och knarkfabriker

LÄS MER: Pandemihjälp till Nordkorea fast i karantän

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.