"Nordkorea redo för nytt kärnvapenprov"

ANNONS
|

"Kommersiella satellitbilder från Nordkoreas testplats Punggye-ri från den 12 april visar pågående aktivitet kring den norra porten, ny aktivitet i det administrativa området samt personal kring anläggningens kommandocentral", skriver 38 North vid Johns Hopkins University på sin hemsida.

Det stora antalet robottester i Nordkorea har ökat USA:s farhågor om att landet snart kan färdigställa en interkontinental ballistisk robot som kan skjuta en kärnvapenstridsspets till USA.

Det spekuleras i att landet förbereder en raketuppskjutning, eller ännu ett kärnvapentest för att högtidlighålla landets grundare Kim Il-Sungs 105-årsdag – Solens dag – på lördag.

"Stor och viktig händelse"

Enligt radiostationen Voice of America, som bland annat hänvisar till USA:s regering, har Nordkorea "tydligen placerat en kärnladdning i en tunnel och den kan avfyras på lördag morgon lokal tid".

ANNONS

De 200 utländska journalister som finns på plats för att bevaka firandet av högtiden hade inför torsdagen blivit uppmanade att förbereda sig för "en stor och viktig händelse", rapporterar nyhetsbyrån Reuters, vilket gav ytterligare bränsle till spekulationerna.

Men torsdagens stora och viktiga händelse visade sig vara att diktatorn Kim Jong-Un invigde ett nytt bostadsområde i huvudstaden Pyongyang.

Ökade spänningar

USA:s president Donald Trumps regering har kraftigt varnat Nordkorea för militära alternativ.

En grupp amerikanska örlogsfartyg, bland andra hangarfartyget USS Carl Vinson, har beordrats att flytta sig närmare Koreahalvön i en styrkeuppvisning mot Nordkoreas president Kim Jong-Un. Gruppen befinner sig fortfarande långt söderut, på övning med den australiska marinen.

TT

Fakta: Nordkorea

Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp efter andra världskriget och har närmare 25 miljoner invånare.

Diktatorn Kim Jong-Un tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il dog 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Den officiella ideologin i enpartistaten hyllar nationellt oberoende och självtillit. I praktiken har det inneburit isolering, förtryck och svält.

En demilitariserad zon, övervakad av bland andra svenskar, skiljer nordkoreanerna från ärkerivalerna på Koreahalvöns södra halva, staten Sydkorea, alltsedan Koreakriget i början på 50-talet.

Västvärlden försöker med straffåtgärder hindra Nordkorea att utveckla kärnvapen. Trots det har kärnvapenprov och provskjutningar av robotar fortsatt.

ANNONS