Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbild.

Nordkorea om USA:s anklagelser: "Löjligt"

Nordkorea slår tillbaka efter kritik från USA av landets brott mot mänskliga rättigheter.

Amerikanska utrikesdepartementet släppte i förra veckan en rapport där man anklagar Kim Jong-Uns regim för att ligga bakom en rad brott mot mänskliga rättigheter i form av mord, offentliga avrättningar, tortyr, övervakning och fängslande av politiska motståndare, samt kidnappning av utländska medborgare.

"Löjligt", kontrar Pyongyang, genom den officiella nyhetsbyrån KCNA. I en kommentar till rapporten anklagar Nordkorea i sin tur USA för att självt vara en drivbänk för brott mot mänskliga rättigheter och "all slags orättvisa", och hänvisar bland annat till de många skjutningarna i landet.

'"Detta är löjligt och påminner om när en tjuv skriker 'stoppa tjuven'", skriver KCNA.

Anklagelserna kommer bara några dagar innan Kim Jong-Uns historiska möte med den sydkoreanske presidenten Moon Jae-In, och under pågående förberedelser inför ett eventuellt möte mellan diktatorn och president Donald Trump.

Men mänskliga rättigheter kommer inte att diskuteras på mötet mellan Nord- och Sydkorea. Den sydkoreanska utrikesministern Kang Kyung-Wha har tidigare sagt att fokus kommer ligga på att börja förhandla fram ett fredsavtal mellan de två länderna samt diskutera återförening för familjer som splittrades under Koreakriget 1950–1953.