Föräldrarna Fred och Cindy Warmbier vid sonens begravning den 22 juni. Arkivbild.
Föräldrarna Fred och Cindy Warmbier vid sonens begravning den 22 juni. Arkivbild.

Nordkorea om Trump: "Gammal galning"

Nordkorea anklagar USA:s president för att utnyttja den amerikanska studenten Otto Warmbiers död för att sprida propaganda. Enligt rättsläkare fanns det flera ärr på Warmbiers kropp – men inga bevis för att han utsatts för tortyr, vilket Trump anklagat regimen för.

ANNONS
|

Warmbier fängslades i Nordkorea i januari 2016 under en turistresa. Han avled bara dagar efter att han fick återvända till USA i juni i år.

Hans föräldrar sade nyligen i tv-kanalen Fox News att sonen utsatts för systematisk tortyr och avsiktligt skadats i Nordkorea, där studenten dömdes för att ha stulit ett propagandaanslag från sitt hotell.

USA:s president Donald Trump twittrade efter intervjun att Warmbier torterats "obegripligt mycket" i Nordkorea.

Nu anklagar Nordkoreas utrikesdepartement Trump för att vara en "gammal galning" som "återigen utnyttjar Otto Warmbiers död" för att sprida "anti-DPRK-propaganda", skriver den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

ANNONS

"Vet inte"

Warmbier avled eftersom hjärnan inte fick tillräckligt med syre och blod, enligt rättsläkarna. Hans död den 19 juni berodde på en okänd skada han fått över ett år tidigare, enligt rapporten som är daterad till den 11 september.

Föräldrarna sade i Fox-intervjun att armar och ben var deformerade, och att tänder såg ut att ha flyttats.

Men på kroppen fanns det inga bevis för att Otto Warmbier utsatts för tortyr, säger rättsläkaren Lakshmi Sammarco. Han hade inga skadade tänder och inga brutna ben, säger hon.

- Vi vet inte vad som hänt honom. Det är slutsatsen. Vi kommer aldrig att få veta om inte personerna som var där träder fram och säger "det här är vad som hände med Otto".

22-åringen hade flera ärr på kroppen, men alla utom ett skulle ha kunnat komma från instrument på ett sjukhus, enligt rättsläkaren. Han hade ett stort, oregelbundet ärr på sin högra fot.

Tre till fängslade

Sammarco kände sig manad att gå ut med vad hon hittat vid undersökningen, efter att ha sett intervjun med föräldrarna.

ANNONS

- De är sörjande föräldrar. Jag kan inte kommentera hur de har uppfattat det, säger hon.

Rättsläkarna har enbart gjort en yttre undersökning av kroppen, ingen obduktion, efter önskemål från föräldrarna.

Nordkorea har sagt att Warmbiers tillstånd berodde på att han drabbats av botulism. Diktaturen har nekat till anklagelser om tortyr.

Ytterligare tre amerikaner sitter fängslade i Nordkorea. Två av dem är knutna till Pyongyangs tekniska universitet, som grundades av utländska kristna missionärer och öppnade 2010.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Otto Wermbier

Otto Warmbier studerade på University of Virginia när han i januari 2016 greps på flygplatsen i Pyongyang, på väg hem från en gruppresa i den slutna diktaturen Nordkorea.

Nordkoreanska myndigheter förklarade att de hade övervakningsbilder som visar hur Warmbier försöker stjäla ett propagandaanslag på ett hotell. Filmen användes som bevis under Warmbiers timslånga rättegång. Han befanns skyldig till att ha begått en "fientlig handling" mot landet och dömdes i mars 2016 till 15 års straffarbete.

Nordkorea har sagt att Warmbier blev sjuk av botulism efter rättegången och hamnade i koma efter att ha tagit en sömntablett. Amerikanska läkare har dock inte hittat några bevis på aktiv botulism, en sällsynt bakteriesjukdom som orsakas av dålig mat eller ett smutsigt sår. Läkarna kunde konstatera att Warmbier hade omfattande hjärnskador och inte tycktes reagera på signaler från omgivningen.

Warmbier flögs hem till Ohio i USA den 13 juni och avled några dagar senare, 22 år gammal.

ANNONS