Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Arkivbild.

Nordkorea: Ny robot kan nå USA

Nordkorea uppger att landet genomfört "ett framgångrikt test" av en ny typ av interkontinental ballistisk robot. Roboten har kapacitet att nå hela det amerikanska fastlandet, enligt diktaturen, som nu säger sig vara en kärnvapenmakt.

Nordkorea har genomfört ett test av en så kallad Hwasong–15, en ny typ av interkontinental ballistisk robot (ICBM), uppger landets statliga tv-kanal, och säger att den kan nå hela USA.

Det är den kraftigaste roboten hittills som testats. Den flög 95 mil under 53 minuter och nådde en höjd på närmare 4 500 meter, enligt uttalandet, som lästes upp i tv.

Roboten störtade sedan i Japanska havet, inom den japanska ekonomiska zonen.

Stolt diktator

Landets diktator har enligt uttalandet förklarat att Nordkorea nu nått det efterlängtade målet att bli en kärnvapenmakt.

- Kim Jong-Un förklarar med stolthet att vi nu äntligen har förverkligat den historiska insatsen att färdigställa landets kärnvapenstyrka och robotstyrka, sade Ri Chun-Hee – studioankaret som brukar kallas in när Nordkorea ska framföra riktigt stora nyheter.

- Det framgångsrika uppskjutningen av ICBM Hwasong–15 är en ovärderlig seger för det stora och hjältemodiga folket av DPRK (Nordkorea), sade hon.

Kraftigaste roboten

- Den flög högre än någon av deras tidigare robotar. Det är en forsknings- och utvecklingsinsats från deras sida i arbetet med att fortsatt utveckla ballistiska robotar som kan hota hela världen, sade USA:s försvarsminister Jim Mattis efter testet.

Robottestet är Nordkoreas första på drygt två månader. Det kom en vecka efter det att USA:s president Donald Trump satt upp diktaturen på listan över länder som USA säger stödjer terrorism, och som kan utsättas för skärpta sanktioner.

"Kan hantera situationen"

Nordkorea har genomfört dussintals robottester under ledaren Kim Jong-Un, i strid mot internationella sanktioner. Trump har lovat att inte låta Nordkorea utveckla kärnvapenrobotar som kan nå det amerikanska fastlandet.

USA, Japan och Sydkorea har alla kommit fram till att det handlar om en interkontinental ballistisk robot, men att den inte var något hot mot USA, landets territorier eller dess allierade, enligt Pentagon.

Trump som tidigare har hotat med att Nordkoreas robotuppskjutningar ska mötas med "eld och raseri" var nertonad i sitt svar på den senaste uppskjutningen.

- Jag kan säga att vi kommer att ta hand om det här. Det är en situation vi kan hantera, sade han.

Guterres fördömer

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer Nordkoreas senaste robottest och uppmanar diktaturen att "avstå från att ta ytterligare destabiliserande steg".

"Det här är en klar kränkning av säkerhetsrådets resolutioner och visar fullständigt respektlöshet för det internationella samfundets gemensamma syn", säger Guterres i ett uttalande.

FN:s säkerhetsråd kommer att hålla ett extrainkallat möte på onsdagen för att diskutera den senaste uppskjutningen och uppmaningar från USA att införa ytterligare sanktioner mot Nordkorea.

Guterres säger att han är redo att arbeta med alla parter för att minska spänningarna.