Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Nordkorea har testskjutit robot

Diktaturen Nordkorea har genomfört ett nytt test av en ballistisk robot. Sydkoreas president Moon Jae-In har kallat nationella säkerhetsrådet till möte med anledning av händelsen. Roboten ser ut att ha landat i Japans ekonomiska zon, uppger den japanska regeringen.

Nordkorea har testskjutit en ballistisk robot, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap News och hänvisar till den sydkoreanska militären.

Det finns knapphändiga uppgifter om vapentestet, men enligt sydkoreanska myndigheter ska uppskjutningen ha skett i närheten av kuststaden Wonsan. Det verkar röra sig om en kortdistansrobot som flög runt 45 mil och landade i havet.

Sydkoreas president Moon Jae-In har kallat till möte med det nationella säkerhetsrådet med anledning av händelsen, uppger Reuters.

Nordkorea får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Uppges ha landat i Japans ekonomiska zon

Japans regering, som inte har fått några rapporter om skador efter händelsen, säger att Nordkoreas uppskjutning utgör risker.

 Den här uppskjutningen av en ballistisk robot från Nordkorea är väldigt problematisk från ett säkerhetsperspektiv när det gäller fartyg och flyg, och är ett uppenbart brott mot FN:s säkerhetsråds resolutioner, säger den japanska regeringens talesperson Yoshihide Suga i ett tv-sänt tal.

Japan har framfört protester till Nordkorea och fördömt landets handlingar i starka ordalag.

USA:s president Donald Trump har informerats om uppskjutningen, uppger Vita huset.

Ökad spänning

Nordkorea har de senaste månaderna genomfört flera tester med ett nytt luftvärnsvapen. Testen ska enligt landets statliga nyhetsbyrå ha övervakats av Kim Jong-Un själv. Enligt diktatorn ska luftvärnsvapnet nu vara redo för massproduktion, skriver nyhetsbyrån AFP.

Vapentesterna spär på den ökade spänningen i regionen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.