Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna tar ett foto vid ett turistområde vid gränsen mot Nordkorea i Yanbian i Jilinprovinsen i Kina. Arkivbild.

Nordkorea en bricka i världspolitiskt spel

Enligt USA:s president Donald Trump har Kinas centralbank beordrat alla banker att avbryta handeln med Nordkorea. Men att Nordkoreas ekonomi havererar ligger inte i Kinas intresse – och Peking kommer förmodligen att urvattna sanktionerna, enligt en analytiker.

Cirka 80 procent av Nordkoreas handel sker med Kina. Så USA:s sanktioner mot företag och individer kommer inte att tas emot med blida ögon i Peking – eftersom det utöver Nordkorea främst slår mot kinesiska medborgare, tror Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI.

- Men för Kina är Nordkorea inte främst ekonomisk intressant, utan strategiskt. Jag tror att handeln med Nordkorea till viss del handlar om att se till att den Nordkoreanska ekonomin hålls i gång, säger han till TT.

Vill påverka

Om Kina skulle gå fullt ut med sanktioner mot grannlandet skulle relationerna försämras mellan Pyongyang och Peking. Därmed skulle också Kinas möjlighet att påverka Nordkorea i någon riktning försämras.

- Man får komma ihåg att Nordkorea är ett viktigt verktyg i Kinas arsenal i relationen med USA. Så de vill inte alienera Nordkorea för mycket, säger Jerker Hellström.

Nordkorea har används som ett slags bricka i Kinas förhandlingsspel gentemot USA, enligt Hellström

- Se bara hur ofta Trump nämner att Kina måste sätta press på Nordkorea. Kina är nyckeln. Det innebär att Washington inte tummar på andra känsliga frågor som Sydkinesiska havet just nu, för att man fokuserar på Nordkorea, säger han.

Ett förhandlingsspel

Kina ser helst att USA:s inflytande i regionen ska minska. Samtidigt har USA allianser med Japan och Sydkorea, och ser till deras säkerhetsintressen. Att Trump offentligt proklamerar att den kinesiska centralbanken beslutat att om ett handelsstopp blir en retorisk vinst för presidenten, säger Hellström.

- Det är hela tiden ett förhandlingsspel, som till stor del sker bakom kulisserna. Att Trump hotar med att angripa Nordkorea militärt kanske ska ses som en del i det också. Det kanske inte alls finns konkreta planer, utan bara är ett sätt att sätta press på Kina.