Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Otto Warmbiers föräldrar, Cindy Warmbier och Fred Warmbier, talar inför FN:s generalförsamling dagar efter att deras son släppts ur fångenskapen. Arkivbild.

Nordkorea döms till miljardböter för tortyr

Nordkorea döms att böta drygt 500 miljoner dollar för den dödliga behandlingen av studenten Otto Warmbier, som fängslades under ett besök i Nordkorea, enligt ett beslut i en amerikansk domstol.

Otto Warmbier fängslades 2016 sedan han påståtts ha stulit en propagandaaffisch. Han dömdes till 15 års fängelse för brott mot staten. När 22-årige Warmbier 17 månader senare släpptes var han inte kontaktbar, hade svåra hjärnskador och bar spår av tortyr.

Warmbier avled kort efter återkomsten till USA.

Hans föräldrar, Fred och Cindy Warmbier, stämde den nordkoreanska staten och har nu fått rätt. De krävde 1 miljard dollar. Men domstolen i District of Columbia, som omfattar huvudstaden Washington, beslutade att Nordkorea ska betala drygt halva summan, rapporterar amerikanska medier. En stor del av pengarna ska betalas i form av skadestånd till föräldrarna.

"Nordkorea är skyldigt till tortyren, kidnappningen och att utomrättsligt ha dödat Otto Warmbier, och för den skada det orsakat hans mor och far", skriver domaren Beryl Howell enligt nyhetsbyrån Reuters i beslutet.

Nordkorea förnekar att Warmbier torterats under fångenskapen.