Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordkorea påstår sig ha avslöjat en komplott av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, i syfte att mörda landets ledare Kim Jong-Un. Arkivbild.

Nordkorea anklagar CIA för mordkomplott

Med hjälp av ett biokemiskt och radioaktivt gift skulle en spion på order av amerikanska och sydkoreanska underrättelsetjänster mörda den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un. Det påstår den nordkoreanska regimen, i det alltmer upptrappade ordkriget med USA.

"Den centrala underrättelsetjänsten (CIA) från USA och underrättelsetjänsten (NIS) från Sydkorea, dessa drivbänkar för ondska i världen, kokade ihop en ondskefull komplott för att skada det högsta ledarskapet", skriver den regimkontrollerade nyhetsbyrån KCNA , som citerar ett uttalande från landets säkerhetsdepartement.

Spionen, som KCNA benämner som "Kim", ska sammanlagt ha tagit emot 740 000 dollar för att utföra mordet, och påstås även ha stått i kontakt med sydkoreanska underrättelsetjänster.

"De mordiska demonerna från NIS som konspirerade med CIA mutade och hjärntvättade en nordkoreansk medborgare som heter Kim... och förvandlade honom till en terrorist som var full av avsky och hämndbegär mot den högsta nordkoreanska ledningen", skriver KCNA.

Varken USA eller Sydkorea har kommenterat anklagelserna, men experter ser det som uteslutet att individer i Nordkorea skulle komma så nära Kim Jong-Un att de skulle kunna skada honom, med tanke på säkerheten.