Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olli Kotro (Sannfinländarna). Jörg Meuthen (AFD), Matteo Salvini (Lega) och Anders Vistisen (Dansk Folkeparti) skakar hand om samarbete inför kommande EU-val.

Nordiskt stöd för Salvini-parti i EU

Italiens inrikesminister Matteo Salvini får inte med sig SD till sin nya populistgrupp i EU-parlamentet. Men Dansk folkeparti och Sannfinländarna följer gärna med.

Det nya samarbetet presenterades i Milano på måndagen vid en presskonferens med ledaren för italienska Lega, inrikesminister Matteo Salvini, som värd.

- Vi arbetar för en ny europeisk dröm. I dag är EU en mardröm för många medborgare och folk, sade Salvini enligt nyhetsbyrån AFP.

- Vi vill reformera EU och EU-parlamentet utan att förstöra dem. Vi vill ha radikala förändringar, sade Jörg Meuthen från Alternativ för Tyskland (AFD) enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Meuthen blir gruppens namn Europeiska alliansen för folk och nationer.

Samlar fler?

Under mottot "Folket samla er! För ett vettigt Europa." hoppas Salvini att den nya gruppen ska samla minst 70 av de 705 ledamöter som ska väljas in i EU-parlamentet i slutet av maj.

För tillfället är de EU- och invandringskritiska partierna i EU-parlamentet uppdelade i tre olika grupper med de illustra förkortningarna ECR, EFDD och ENF.

Anders Vistisen från Dansk Folkeparti hoppas dock fortsatt på en storgrupp.

- Vi anser att det finns mer som samlar de här tre grupperna än skiljer dem åt. Om en stor del av partierna i det här tre grupperna kan samlas efter valet kommer vi att utgöra en av de största grupperna i parlamentet, sade Vistisen enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Stormöte i maj

Att bara fyra partier fanns med på måndagens presskonferens i Milano väcker samtidigt frågetecken. Exempelvis har Marine Le Pens franska Nationella samling och österrikiska regeringspartiet FPÖ setts som "givna" medlemmar i Salvinis allians.

Den italienske inrikesministern träffade dock Le Pen i fredags och lovade efteråt att fler likasinnade kommer att finnas på plats nästa gång, på ett stormöte i Italien i maj.

- Vi kommer att bjuda in de europeiska rörelser som utgör alternativ till socialisternas och (kristdemokratiska konservativa) EPP:s styre på senare år, sade Salvini i fredags enligt nyhetssajten EU Observer.

SD står utanför

Dansk Folkeparti och Sannfinländarna har de senaste åren suttit i EU-skeptiskt konservativa partigruppen ECR i EU-parlamentet, tillsammans med svenska SD.

De sistnämnda tänker dock inte röra på sig.

- Vi har haft som mål hela tiden att hamna i ECR-gruppen med andra konservativa partier. Vi känner att vi är i rätt grupp nu, sade EU-parlamentsledamoten Peter Lundgren i förra veckan.