Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Löfven träffar sina nordiska statministerkollegor Lars Løkke Rasmussen (Danmark), Erna Solberg (Norge), Juha Sipilä (Finland) och Bjarni Benediktsson (Island) vid ett tvådagarsmöte i Bergen.

Nordiska ledare smälter Trumps Europatripp

Donald Trumps just avslutade Europabesök inger oro inte bara i Tyskland, de nordiska statsministrarna sliter också med analyser med viss oro. Sveriges Stefan Löfven bekymrar sig mer för klimatavtalet än för den "transatlantiska länken" Sverige–USA.

- Alla som var med och skrev på klimatavtalet måste leva upp till det, säger Löfven till journalister vid de nordiska statsministrarnas informella möte i Bergen.

- Skulle det bli ifrågasatt av den amerikanska administrationen är det olyckligt, säger Löfven.

Efter G7-mötet på Sicilien med bland andra USA:s president Donald Trump, och Natomötet med Trump några dagar tidigare konstaterar Tysklands förbundskansler Angela Merkel att USA inte längre är en pålitlig partner och att Europa måste ta sitt öde i egna händer.

- Tiderna då vi kunde förlita oss helt på andra, de är på något sätt över, sade Merkel.

Hon beskrev också diskussionerna om klimatet som "väldigt otillfredsställande". Trump vägrade ge besked om ifall USA fortfarande håller fast vid Paris-avtalet.

Känner osäkerhet

Många Nato-medlemmar, men även bedömare i USA, uttryckte förvåning över att Trump på mötet med Nato i Bryssel inte alls nämnde den så kallade artikel 5 om försvarsgarantier.

Den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen tycker inte att Trumps budskap var särskilt överraskande. Att Trump tryckte hårt på att Natos medlemmar och Europa måste lägga mer på försvaret har hörts från andra sidan Atlanten sedan länge.

- Men han sade det på ett mycket annorlunda vis, säger Lökke Rasmussen på en presskonferens i Bergen.

Han säger att den danska regeringen, om han får råda, kommer att höja försvarsanslagen rejält i höst och att andra europeiska länder också måste göra det.

- Jag upplever att man känner sig osäker, säger Löfven om reaktioner från kollegorna.

Sverige, som icke varande medlem av Nato, kan enligt Löfven bara hänvisa till vad försvarsminister Peter Hultqvist (S) fått höra från USA i sina kontakter, senast vid ett besök nyligen.

- De står upp för den transatlantiska länken, vi har inget annat besked, säger Löfven om de svensk-amerikanska försvarsrelationerna.

Märkligt val

Norges statsminister Erna Solberg, som var med i Bryssel, tycker att det var märkligt att försvarsgarantierna inte alls togs upp av Trump.

- Man hade kunnat tänka sig att han hade ägnat lite mer tid åt försvarsgarantier, säger Erna Solberg och påminner om att Natomötet i Warszawa förra året handlade mycket just om det och det ökande hot som upplevs från Ryssland.

Hon säger att USA är lika mycket betjänta av Nato-samarbetet som de europeiska länderna.

Den finländske statsministern Juha Sipilä säger att Trumps budskap var klart, åtminstone i ett avseende.

- Det att Natoländerna och Europa måste ta mer ansvar för försvarsbudgeten men att det också finns utrymme för mer försvarssamarbete i Europa, säger Juha Sipilä.