1/5

Nolltolerans mot fuskbyggen – staden Erzin oskadd i skalvet

Trots dess läge i ett av de värst drabbade jordbävningsområdena i Turkiet har staden Erzin klarat sig utan ett enda dödsfall, säger dess borgmästare Ökkeş Elmasoğlu. Enligt honom beror det på en nolltolerans mot svartbyggen.
– Jag har inte tillåtit olagliga byggen över huvud taget, säger Ökkeş Elmasoğlu till Hürriyet.

Över 41 000 människor har hittills bekräftats döda till följd av det jordskalv som drabbade Turkiet och Syrien i förra veckan. Den siffran väntas dessutom fortsätta stiga, i takt med att fler rasmassor genomsöks.

Men i staden Erzin i Hayatprovinsen, som ligger nära skalvets epicentrum i Kahramanmaraş, har inte ett enda dödsfall rapporterats. Inte heller har någon byggnad rasat, enligt dess borgmästare Ökkeş Elmasoğlu, som tillhör oppositionspartiet CHP.

– Vi har inga rasmassor, dödsfall eller skador till följd av jordbävningar, säger han till den turkiska nyhetsbyrån Hürriyet.

Svartbyggen tilläts inte

Endast vissa minareter och delar av hus skadades av skalvet. Enligt borgmästaren beror det på att man i staden haft en nolltolerans mot svartbyggen.

– Jag har inte tillåtit olagliga byggen över huvud taget. Trots det har det funnits några som försökt, och även om vi på grund av personalbrist inte kunde ta oss an dem direkt har vi, i ett senare skede, anmält dem till åklagare och tagit beslut om att riva byggnaderna i fråga.

Korruption och bristande kontroller i byggbranschen tros ligga bakom varför så många byggnader rasade i skalvet för en vecka sedan. Som följd har totalt 113 arresteringsordrar gått ut och tolv personer har gripits, rapporterar BBC.

LÄS OCKSÅ: Desperation i Turkiet – bårhusen kan inte hantera de döda

Hopp om fler överlevande tynar

Även på tisdagen, åtta dagar efter katastrofen, rapporterar internationella medier att ett fåtal människor har räddats ur rasmassor i drabbade delar av Turkiet.

Men antalet blir färre ju fler dagar som går, och hoppet om att fortsätta hitta överlevare minskar. Enligt The Guardian började vissa räddningsteam trappa ner sina insatser under måndagen, samtidigt som dödssiffran i Turkiet närmade sig 32 000 personer totalt under tisdagen.

Samtidigt pågår ett febrilt arbete med att få ut nödhjälp till de människor som lämnats utan hem efter skalvet. I en intervju med Al Jazeera säger Kerem Kinik, chef för den biståndsorganisationen Röda Halvmånen, att man förväntar sig ett 18 månader långt ”maratonlopp” för att kunna distribuera hjälp till människor i behov. Störst behov har man av tillfälliga bostäder som tält, säger han, samtidigt som han varnar för att risken för sjukdom ökar i samband med de svåra förhållandena på plats.

LÄS OCKSÅ: På liv och död i minus 16 grader

LÄS OCKSÅ: Syriska flyktingen Rama begravdes levande efter jordbävningen i Turkiet – men överlevde

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.