USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i säkerhetsrådet.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i säkerhetsrådet.

Nikki Haley: Jag blir inte förvirrad

Dålig internkommunikation och en möjlig spricka mellan USA:s president Donald Trump och hans FN-ambassadör Nikki Haley. Så lyder förklaringen till varför de av Haley aviserade nya Rysslandsanktionerna aldrig blev verklighet.

ANNONS
|

President Trumps ilska ska ha väckts i söndags, när han tittade på tv. I CBS nyhetsprogram "Face the Nation" satt hans FN-ambassadör och lovade att nya sanktioner gentemot Ryssland skulle offentliggöras på måndagen, "om det inte redan skett".

Men inga sanktioner tillkännagavs. I stället sade Vita huset att beslutet skjutits på framtiden. Och när Trumps högste ekonomiske rådgivare Larry Kudlow briefade reportrar inför den japanske premiärministerns besök sade han att Haley gått för fort fram.

- Hon är en mycket effektiv ambassadör men det kan ha rått viss tillfällig förvirring kring detta, sade Kudlow.

ANNONS

Bad om ursäkt

Det fick Nikki Haley att tända till.

- Med all respekt, jag blir inte förvirrad, sade Haley till nyhetskanalen Fox News.

Därefter ska Kudlow ha ringt Haley och bett om ursäkt.

- Det visade sig att hon följde vad hon trodde var ett politiskt beslut. Politiken ändrades och hon fick inte vetskap om det, förklarar Kudlow för tidningen The New York Times.

Stigande stjärna

De aktuella Rysslandsanktionerna uppges ursprungligen ha planerats till i fredags, men de hann inte bli färdiga i tid för presidentens direktsända tal – i vilket han berättade om en amerikansk-brittisk-fransk attack mot den syriska regimens anläggningar.

Senare under helgen ska Vita huset ha övervägt sanktionerna som ett svar på Rysslands respons på anfallet. Detta var dock förhållandevis svagt och därför höll man på sanktionerna, skriver Fox News. Haley informerades dock aldrig om beslutet.

ANNONS

Nikki Haley är Sverigeaktuell i och med säkerhetsrådets arbetsmöte i skånska Backåkra i helgen. Hon ses som en av Trumpregeringens mest framträdande utrikespolitiska röster och en stigande stjärna inom Republikanerna. Trump rapporteras dock ha blivit arg på henne även tidigare, när hon i tv kritiserade Ryssland för dess agerande i Ukraina.

TT

Fakta: Nikki Haley

USA:s FN-ambassadör sedan den 27 januari i fjol.

Var 2011–2017 delstaten South Carolinas första kvinnliga och första indisk-amerikanska guvernör (hennes föräldrar invandrade från Punjab i Indien).

Under valrörelsen 2016 var Haley var en uttalad kritiker av Donald Trump. I januari 2016 höll hon Republikanernas svarstal till dåvarande president Barack Obamas State of the Union-tal. Då sade hon bland annat att ingen som är villig att "arbeta hårt, lyda våra lagar och älska våra traditioner" ska känna sig ovälkommen i USA. Trump svarade med att kalla henne "svag" i invandringsfrågan. I oktober samma år svängde Haley och gav Trump sitt stöd.

Revisorn Haley har tidigare arbetat med återvinning samt verkat i familjens klädföretag. Hon satt i delstatskongressen mellan 2005 och 2011. Som guvernör ledde hon bland annat ett tvärpolitiskt initiativ för att sydstatsflaggan, som vissa uppfattar som en symbol för rasism, togs ner från delstatsparlamentet.

ANNONS