Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

President Sauli Niinistö kampanjade in i det sista, med besök på en galleria i Helsingfors på lördagen.

Niinistö solklar vinnare i Finland

Sauli Niinistö sitter kvar som Finlands president efter en historisk valseger. Han är den förste som väljs utan en andra, avgörande valomgång. Han fick över 62 procent av rösterna, en lika övertygande seger som i valet 2012.

Sauli Niinistö får därmed sex år till på posten som statschef i Finland.

- Jag är överraskad och rörd av det stora stödet, säger han till journalister i Helsingfors, rapporterar AFP.

Niinistö får 62,7 procent av rösterna, enligt Yles prognos när så gott som alla rösterna räknats. Den 69-årige presidentens främste rival, Pekka Haavisto från De gröna, får bara 12,4 procent. Haavisto har gratulerat sin motståndare.

Resultatet betyder att Niinistö blir historisk. Han är den förste att väljas redan i första omgången sedan valsystemet infördes 1994.

Röstdeltagandet låg på 69,9 procent, lägre än vid förra presidentvalet då 72,8 procent röstade, enligt Yle. Rekordmånga, över 1,5 miljoner finländare, motsvarande 36,1 procent av de röstberättigade, utnyttjade i år möjligheten att förtidsrösta.

Firar med kortspel

På frågan hur Niinistö ska fira valsegern avslöjar han att hustrun Jenni Haukios föräldrar är på besök och att presidentparet brukar sluta kvällen med att spela kort med Haukios mamma, rapporterar SPT.

I intervjuerna efter valsegern tränger sig frågan om presidentfamiljens kanske mest populära medlem in. Många har undrat var presidentparets hund Lennu varit den senaste tiden. Enligt Niinistö har det varit ett medvetet beslut att hålla honom utanför valrörelsen för att han inte ska stjäla uppmärksamhet.

- Lennu ligger säkert hemma på soffan i Jennis famn just nu, säger Sauli Niinistö i Helsingin Sanomats tv-sändning om den populära bostonterriern.

Hockey med Putin

Under sin tid vid presidentämbetet har Niinistö försökt balansera Finlands internationella relationer. Å ena sidan har han skapat en förtrolig relation med Rysslands president Vladimir Putin. De två spelade bland annat en hockeymatch mot varandra 2012. Samtidigt har han även inlett närmare samarbete med USA och Nato.

I en intervju för Hufvudstadsbladet efter valsegern slår han tillbaka anklagelser om att han skulle vara försiktig i de internationella relationerna

- Jag har tagit upp klimatfrågor med president Putin och Trump, och tycker att jag lyckades få positiva kommentarer. Försiktig? Tja, det är inte så lätt att ta upp miljöfrågor med Trump, säger Niinistö till tidningen.

Nu väntar bråda dagar för den snart 70-årige politiske veteranen – i februari ska han nämligen bli pappa på nytt.