På lördagen var det årsdag för terrorattackerna i Paris, och ceremonier hölls på flera platser i staden. På bild: Frankrikes premiärminister Jean Castex, borgmästare Anne Hidalgo samt Arthur Denouveaux, ordförande i föreningen Life for Paris.
På lördagen var det årsdag för terrorattackerna i Paris, och ceremonier hölls på flera platser i staden. På bild: Frankrikes premiärminister Jean Castex, borgmästare Anne Hidalgo samt Arthur Denouveaux, ordförande i föreningen Life for Paris. Bild: Thomas Samson

Nicolas klarade sig från terroristerna i Paris: ”Känns som i går”

31-åriga Nicolas Osman hade tur. Han var på matchen i fotbollsarenan Stade de France, då den islamistiska terrorgruppen gick till attack för sex år sedan. Senare under kvällen förlorade totalt 130 människor sina liv.
– Det känns som i går, varje gång jag går på en fotbollsmatch tänker jag på det, säger han till GP.

ANNONS
|

På lördagen var det årsdagen för terrordåden i Paris 2015. Flera hundra skadades och 130 människor förlorade sina liv, varav en ung svensk.

Nicolas Osman var vid tillfället 25 år när han och en kompis skulle se en fotbollsmatch på Stade de France. Utan täckning på mobilen var de helt bortkopplade från nyheter, kontakt från familj eller vänner, och ovetandes om att de snart skulle utsättas för ett terrorattentat.

– Under matchen hörde vi två explosioner, men vi visste inte vad det var. Vi trodde det var polisen som gjorde något utanför stadion, säger han.

Eftersom Nicolas Osman och hans vän bodde i förorten Massy som ligger 20 minuter utanför Paris, lämnade de matchen tio minuter innan avslut för att undvika trängsel på tågen.

ANNONS

– Då var flera av utgångarna stängda, och poliser visade vilken väg vi skulle ta. Vi började få täckning på mobilerna och fick då massor av meddelanden från familj och vänner som undrade hur det var med oss.

Nicolas Osman och hans kompis var på Stade de France när terroristerna gick till attack. ”Jag tänker på alla som dödades”, säger han till GP.
Nicolas Osman och hans kompis var på Stade de France när terroristerna gick till attack. ”Jag tänker på alla som dödades”, säger han till GP. Bild: Privat

LÄS MER:Terrordåden i Paris blir film

”Hade kunnat vara vi som dog”

När Nicolas Osman och hans kompis fick reda på vad som hänt blev de stressade, och för att vara på den säkra sidan tog de en taxi hem.

– Jag läste alla nyheter jag hittade när jag kom hem. Det hade kunnat vara vi som dog, men vi hade tur. Vi blev inga offer, och jag tänker på alla som dödades.

I dag är det exakt sex år sedan det hände. Hur känns det?

– Det är länge sedan men det känns som i går, varje gång jag går på en fotbollsmatch tänker jag på det. Men jag känner mig inte rädd.

I dag är Nicolas Osman 31 år gammal. Han bor kvar i Massy och jobbar med it.

Ceremonier under lördagen

För att hedra offren på sexårsdagen av terrorattentaten i Paris anhölls ceremonier utanför flera barer samt vid fotbollsstadion Stade de France, där dåden tog sin början.

Flera regeringstjänstemän, bland annat Frankrikes premiärminister Jean Castex, landets tidigare inrikesminister Bernard Cazeneuve och borgmästare Anne Hidalgo samlades även vid konserthuset Bataclan, skriver Euro News. En tyst minut hölls för de som dödades och skadades till följd av terrorn.

ANNONS

LÄS MER: Paris då och ett år efter dåden

En ung svensk dog

Det var för exakt sex år sedan som 130 människor förlorade sina liv i ett flertal terrorattentat i centrala Paris. Den 13 november 2015 gick gärningsmän från en islamistisk terrorgrupp först till attack vid fotbollsarenan Stade de France. Frankrike mötte Tyskland i en träningslandskamp, och på läktaren var bland annat Nicolas Osman och hans kompis. Därefter följde ytterligare två explosioner utlösta av självmordsbombare.

Kort därefter klev några män ur en bil och öppnade eld med automatvapen utanför flera barer och restauranger. Även där utlöste en av förövarna en självmordsbomb. Totalt dödades 39 personer samt en av attentatsmännen, och ett av dödsoffren var en ung svensk.

Strax innan 22 den aktuella kvällen attackerade ytterligare tre terrorister publiken som var på en rockspelning i konsertlokalen Bataclan, där 90 besökare förlorade sina liv. De tre terroristerna dödades i polisinsatser strax efter midnatt.

LÄS MER:Paris-terroristens utspel i rätten: ”Behandlas som hundar”

Terrordåden i Paris

Den 13 november 2015 slog en islamistisk terrorgrupp till mot Frankrikes huvudstad Paris.

Klockan 21.16 på kvällen briserade en bomb utanför fotbollsarenan Stade de France i Saint-Denis där Frankrike mötte Tyskland i en träningslandskamp. Ytterligare två explosioner följde, alla utlösta av självmordsbombare. Utöver de tre attentatsmännen dödades emellertid endast en person av bomberna.

Klockan 21.25 klev ett antal män ut ur en bil utanför två barer i västra delen av centrala Paris och öppnade eld med automatvapen. Samma sak upprepades sedan vid ytterligare tre barer och restauranger. Vid en fjärde steg en av förövarna ut och utlöste en självmordsbomb. Totalt dödades 39 personer samt en av attentatsmännen. Ett av dödsoffren var en ung svenska.

Klockan 21.50 gick ytterligare tre terrorister in i konsertlokalen Bataclan och öppnade eld mot publiken på en rockkonsert. Därefter skjuts och sprängs totalt 90 besökare ihjäl, innan alla tre förövarna strax efter midnatt dödats i polisinsatser.

Totalt dog 130 personer samt sju attentatsmän i de olika dåden. De övriga två förövarna, däribland den man som pekats ut som gruppens ledare, dog i samband med ett polistillslag fem dagar senare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS