Många utländska medborgare finns bland de döda i attentatet, sade den franske presidenten Francois Hollande på fredagen.
Många utländska medborgare finns bland de döda i attentatet, sade den franske presidenten Francois Hollande på fredagen.

Nice i sorg efter attentat

Minst 84 människor dödades i lastbilsattentatet i Nice – varav tio barn. Stämningen är tryckt bland de som gett sig ut på stadens gator och för att lämna blommor vid attentatsplatsen.

ANNONS
|

Invånarna och turisterna i Nice verkar ha lyssnat till uppmaningen att stanna inomhus efter attentatet som dödat minst 84 människor - varav tio barn. På det vanligtvis välbesökta torget Cours Saleya står många restauranger med tomma bord.

- Folk är rädda, även jag. Turistsäsongen är över i och med detta, säger en av kyparna.

Tusentals nationaldagsfirande befann sig på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice när en vit lastbil körde in i folkmassorna sent på torsdagskvällen. Föraren, identifierad som Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31, plöjde uppemot två kilometer genom massorna innan han stoppades av polis.

ANNONS

Sprang i panik

Offren föll som käglor. Människor sprang i panik från platsen, och föräldrar ska ha kastat sina barn över stängsel för att få dem i säkerhet.

Enligt vittnen lutade sig 31-åringen ut genom fönstret och sköt mot folk med ett handeldvapen innan han själv sköts ihjäl av polis, rapporterar radiokanalen France Info.

En motorcyklist försökte enligt flera vittnen stoppa lastbilsattacken, rapporterar AFP. Mc-föraren försökte öppna lastbilsdörren men körde omkull och hamnade under lastbilen.

Flera svenskar blev vittnen till massakern på strandpromenaden. Kristian Julius och hans sambo Mats slängde sig undan den framrusande lastbilen i sista stund.

- Jag tänker en sekund att det är en herrelös bil men sedan fattar jag att det är det ju inte. Så jag skriker åt Mats att vi måste springa åt sidan. Då kommer bilen ifatt och svänger emot oss. Vi springer mer åt sidan och så svänger den förbi bara några meter ifrån oss, säger Kristian Julius till TT.

Även han bevittnade hur en man kastade sig upp på lastbilen för att stoppa föraren men kastades av efter några tvära svängar.

ANNONS

Barn dödades

Många utländska medborgare finns bland de döda i attentatet.

202 personer skadades och omkring 52 personer vårdas för livshotande skador på sjukhus. Flera av dem svävar mellan liv och död, uppgav åklagare François Molins på en presskonferens på fredagseftermiddagen.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel – tunisisk medborgare med franskt uppehållstillstånd och sedan ett tiotal år bosatt i Nice – agerade på egen hand. 31-åringen var inte känd för den franska underrättelsetjänsten – däremot var han känd för annan brottslighet.

Ingen terrororganisation har tagit på sig dådet, men enligt åklagare Molins bär massmordet terrorns signum.

Tidigare under dagen sökte polis igenom gärningsmannens lägenhet. Flera grannar till Mohamed Lahouaiej Bouhlel beskriver honom som ensam och tystlåten. Enligt en granne visade gärningsmannen inga tydliga tecken på någon form av religionstillhörighet, rapporterar AFP.

Söker tröst

Den franska nationen är i chock och på helspänn. Människor har sökt sig ner till strandpromenaden för att lägga blommor, gosedjur och tända ljus. Många av de TT möter vill inte svara på frågor och flera av de som försöker berätta om den fasansfulla kvällen innan brister i gråt.

- Jag befann på en gata precis här ovanför, säger en ung kvinna från Finland innan tårarna tar över och rösten tjocknar.

ANNONS

Andra, som befann sig en bit bort från platsen, beskriver kaoset som utbröt efter att gärningsmannen plöjt in i folkmassan. Anette och Thomas Stenman satt och åt mat på en restaurang när människor plötsligt stormade in för att söka skydd.

- De sade åt oss att lägga oss ner på golvet. Sedan fick jag plötsligt en gevärspipa riktad mot mig. Det var polisen, men innan jag förstod det blev jag ordentligt rädd, säger Thomas Stenman.

Stora delar av stranden var under dagen avstängda, och på den del som var öppen valde få personer att lägga sig för att sola. En jazzfestival har ställts in och trafiken påverkats kraftigt eftersom vägen längs stranden spärrats av för trafik.

Tre dagars landssorg

Vid lunchtid anlände Frankrikes president François Hollande till Nice.

- Vi är förfärade. Men Frankrike är starkt och Frankrike kommer alltid att vara starkare än de fanatiker som attackerade oss i dag, sade Hollande i ett tv-sänt tal från Elyséepalatset i natt.

ANNONS

De undantagslagar som infördes efter Parisdåden och skulle upphöra den 26 juli väntas nu förlängas i tre månader. Arméreservister kommer att kallas in för att säkerställa säkerheten. Hollande har utlyst tre dagars landssorg med start på lördagen.

Fakta: Tidigare dåd

130 människor dödades och mer än 350 skadades i en serie attentat på olika platser i Paris den 13 november 2015. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig dåden.

De flesta av dödsoffren krävdes inne på konsertlokalen Bataclan, där beväpnade män öppnade eld mot publiken under en konsert med bandet Eagles of death metal.

35 personer dödades och minst 200 skadades i attacker på Bryssels internationella flygplats Zaventem och i stadens tunnelbana den 22 mars 2016. IS har tagit på sig även dessa dåd.

Vid åttatiden på morgonen exploderade en bomb vid incheckningsdiskarna i avgångsterminalen på flygplatsen. Strax därefter drabbade en andra explosion flygplatsen. Skott ska också ha avlossats innan bomberna utlöstes.

Strax efter nio sker en explosion på ett tåg vid tunnelbanestationen Maelbeek, som ligger alldeles intill EU-kommissionens högkvarter.

Fakta: Dådet i Nice

En man, identifierad som Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31, kör en lastbil rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice den 14 juli.

På platsen fanns många besökare som strax före hade tittat på nationaldagsfirandets fyrverkerier.

Vansinnesfärden pågår långt. Enligt åklagare plöjde lastbilen två kilometer genom folkmassorna innan den stoppades av polis.

Föraren avfyrade skott mot polis innan han skjuts till döds av polis.

Minst 84 personer är döda, varav tio barn. 202 skadades i dådet och omkring 52 personer vårdas för livshotande skador på sjukhus.

Ingen terrororganisation har tagit på sig dådet, men enligt åklagare Francois Molins bär massmordet terrorns signum.

ANNONS