Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild på New Yorks guvernör Kathy Hochul. Bild: Mary Altaffer
Arkivbild på New Yorks guvernör Kathy Hochul. Bild: Mary Altaffer

New Yorks guvernör utlyser nödläge – omikron oroar

Ett folkhälsonödläge har utlysts i den amerikanska delstaten New York. Guvernör Kathy Hochuls beslut togs efter att ha hörsammat larm om den nya virusvarianten omikron, och eftersom antalet bekräftade fall ökat lavinartat.

Larm om den nya virusvarianten omikron, vars namn är hämtat från det grekiska alfabetets femtonde bokstav, oroar statsledare världen över.

Näst i tur att införa åtgärder är New Yorks guvernör Kathy Hochul som under fredagen, genom en verkställande order, utlyste ett folkhälsonödläge i delstaten med drygt 19 miljoner invånare. Ordern fastslår att smittspridningen ökat ”i en takt som inte skådats sedan april 2020”, och att lokala instanser därför inte kan ”svara på ett adekvat sätt.”

"Vi fortsätter att se oroande tecken på en ny topp den kommande vintern och även om vi ännu inte upptäckt den nya varianten omikron i New York, så är den på väg”, skriver Kathy Hochuls på Twitter.

I ett efterföljande inlägg skriver hon att de, genom utlysningen av nödläget, ”snabbare kan tillskansa sig kritiska förnödenheter för att motverka pandemin.” Guvernören vädjar även till invånarna om att vaccinera sig, och kallar sprutan för ”det främsta vapnet” mot smittspridningen.

Australien återinför resestopp

Enligt The Guardian stänger nu Australien sina gränser för alla icke-medborgare som vistats i södra Afrika de senaste 14 dagarna, där omikron-varianten antas ha sitt ursprung.

De nio länder som har rödlistats innefattar Sydafrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho, Eswatini, Seychellerna, Malawi, och Moçambique, och alla som redan anlänt till Australien därifrån inom de senaste två veckorna uppmanas att ”omedelbart isolera sig”, samt testa sig för covid-19.

Liknande förhållningssätt gäller även i Sverige, där Folkhälsomyndigheten råder inresande från ovannämnda länder att testa sig för covid-19 så snart som möjligt, samt ta ett nytt test fem dagar senare. Man uppmanas även hålla sig hemma i en vecka efter ankomst till Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.